Dün gece ekonomide çok kritik kararlar açıklandığını hatırlatan 24, 25 ve 26. dönem AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, herkesin yapılan açıklamaları arama motorları yardımıyla anlamaya çalıştığını, şimdiye kadar da karar mekanizmasında yer alan hiçbir yetkilinin çıkıp yaşanan tartışmalara açıklık getirmediğini, bu nedenle üzgün olduğunu belirtti.
Şamil Tayyar, sosyal medya platformu Twitter'daki hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Dün gece ekonomide çok kritik kararlar açıklandı.
Herkes Google yardımıyla yazılı açıklamaları tercüme etmeye çalışıyor.
Şu ana kadar karar mekanizmasındaki tek yetkili çıkıp tartışmalara açıklık getirmedi.
Üzgünüm!"
Dün ekonomide alınan tedbirler dört kurum tarafından açıklanmıştı.
Tüketici kredileri, kredi kartları, kredi karşılık oranları, altın sertifikası ihracı, halka arz ve Gelire Endeksli Senet (GES) konularında yapılan düzenlemeler; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulmuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Lirası (TL) cinsi varlıkların teşvik edilmesi maksadıyla GES (Gelire Endeksli Senet) ihraç edileceğini açıklamıştı. Açıklamaya göre Gelire Endeksli Senetlerin, 3 ayda bir kupon getirili, asgari getiri garantisi ile getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edileceği kaydedilmişti. Bakanlığın açıklamasında gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'da başlayacağının altı çizilmişti.
BDDK ise iki ayrı ekonomik tedbir açıklamıştı. BDDK'nın ilk açıklaması tüketici kredilerine ilişkindi. Tüketici kredileri genel vade sınırının, kredi tutarı 50 bin TL'nin üzerinde ve 100 bin TL'nin altında olan krediler için 24 ay olarak belirlendiği, 100 bin TL ve üzerinde olan krediler içinse 12 ay olarak belirlendiği kaydedilmişti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ayrıca kredi kartı asgari ödeme tutarlarında da değişikliğe gidildiğini duyurmuştu.
Buna göre; 25 bin TL'nin altında limite sahip kredi kartları için asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20'si olmuş; 25 bin TL'nin üzerinde limite sahip kredi kartları için asgari ödeme tutarı ise dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirlenmişti.
SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) da iki yeni düzenlemeye imza atmıştı. SPK'dan yapılan açıklamada, Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı kurulduğu ve altın sertifikası ihracına dair çalışmalarına başladığı duyurulmuştu.
SPK'nın (Sermaye Piyasası Kurulu) ikinci hamlesi ise, yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarla ilgiliydi. SPK, halkla arz işlemlerinde tahsil ettiği ücretlerde indirime gittiğini bildirmişti.
TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) ise Türk Lirası (TL) cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 seviyesinde uygulanan zorunlu karşılık oranının yüzde 20’ye yükseltildiğini duyurmuştu.