NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusuna dair yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB, NATO ve İsveç tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'ya karşı başta terörle mücadele olmak üzere tüm endişelerini dile getirdiğini kaydederek, Türkiye'nin kaygılarını hızla gidermek amacıyla 3 ülke yetkilileriyle diyalog hâlinde olduğunu bildirdi.
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu ile ilgili Türkiye’nin duyduğu endişeleri ciddiye aldıklarının altını çizerek, sorunu çözmek amacıyla Finlandiya ile diyalog halinde olduklarını açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ortak basın toplantısında konuşmuş ve "NATO bir güvenlik teşkilatıdır. NATO, teröre çanak tutan bir örgüt değildir... İsveç devlet televizyonunda teröristlerin liderlerinin özellikle söyleşileri yayınlandığı sürece biz bunlara, 'buyurun devam edin' diyemeyiz. 'Buyurun NATO'ya girin diyemeyiz.' Aynı şey Finlandiya için de geçerli" ifadelerini kullanmıştı.
Erdoğan şunları söylemişti:
"Şu anda İsveç bildiğiniz gibi PKK, PYD/YPG gibi tüm terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke konumunda. Hatta bunların kendi parlamentoları içerisinde bile teröristler var ve bu teröristler bunların parlamentoları içerisinde yer aldığı sürece ve caddelerinde Stockholm'ün sürekli bu terör örgütleri, terör örgütü liderlerinin posterleriyle gösteriler yaptıkları sürece ve bunu da İsveç polisinin güvencesinde yaptıkları sürece, İsveç devlet televizyonunda teröristlerin liderlerinin özellikle söyleşileri yayınlandığı sürece biz bunlara, 'Buyurun devam edin.' diyemeyiz. 'Buyurun NATO'ya girin diyemeyiz.' Aynı şey Finlandiya için de geçerli. Maalesef Finlandiya da şu anda bunun benzeri birçok yapılanmanın içerisindedir."
Erdoğan, Türkiye'nin "Fransa ve Yunanistan'ın NATO üyeliği" konusunda yaşadıklarını "İsveç ve Finlandiya" ile tekrar yaşamak istemediğinin altını çizerek şu soruları yöneltmişti:
"Yunanistan, NATO'dan çıktı, girişine bizden öncekiler yol verdi. NATO'ya tekrar girdi. Fransa tekrar girdi. Ne oldu? İşte şu anda 5+4, 9 Amerikan üssü nerede? Yunanistan'da kuruldu. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Verdikleri cevap şu, 'Rusya'ya karşı.' Bunu yemezler, kusura bakmasınlar. Şu anda elimizdeki rakamlar 400 milyar avro Yunanistan'ın Avrupa'ya borcu var. Buna rağmen Avrupa ülkeleri, isimlerini vermeyeceğim, ciddi manada Yunanistan'a silah desteği, uçaklar, ve helikopterler veriyorlar. Aynı şekilde Amerika'nın bu noktada desteği var, bunları veriyor. Kime karşı?"