Piyasalardaki sucuklara yapılan incelemede şaşırtan sonuçlar
İstanbul'un 39 ilçesinde satılan sucuklarda laboratuvar ortamında yapılan incelemelerde hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti.

İstanbul'da satılan sucuklar mercek altına alındı.
39 ilçede satılan sucuklar toplanarak laboratuvar ortamında yapılan incelemelerde, tavuk dışında ottan yapılmış sucuklara rastlanıldı.
Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, sucuğun hileye en açık maddelerden biri olduğu ve etiketin mutlaka okunması gerektiğini ifade ederek "Son kullanma tarihine bakılmalı. Aynı zamanda üzerinde içlerinde neler olduğu yazmak zorunlu. Etiket tebliğine göre, bunların yazılması zorunludur. Fiyat ucuzsa, incelemelerinde dikkatli olmaları gerekir." uyarısında bulundu.
"Bitkisel proteinler kullanılıyor"
Hiçbir hayvansal hücrenin olmadığı sucuklar tespit ettiklerini belirten Orhan, hayvansal ürünler pahalı olduğu için bitkisel proteinler kullanıldığını söyledi.
Entegre üretim tesislerinde hilelerin çok daha fazla olduğunun altını çizen Orhan "Yapılan çalışmalarda hiç hayvan hücresi olmadan tamamen bir hayvan gıdası gibi hayvansal gıda elde edilmiş ürünler yapıldığına şahit olduk." diye konuştu.
" Et yerine ot yiyoruz"
Orhan soya unu, tuz, tatlandırıcı ile üretilmiş sucuğa et tadı verildiğini ifade ederek, "Bu anlamda çok gelişmiş teknolojiler var. Siz soya ununa tuz, tatlandırıcı kattığınızda et yediğinizi sanıyorsunuz. Bunun yakalanması çok zor. Ciddi bir laboratuvar ile kimyasal muyanesinin yapılması gerek. Türkiye'de bu laboratuvarların sayısı sınırlı. Siz protein oranı olarak baktığınızda yüzde 22 protein var ama önemli olan o proteinin bitkisel mi hayvansal mı olduğu çok önemli." ifadelerini kullandı.
"Et yerine ot yiyoruz." diyen Orhan, "Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk." şeklinde konuştu.