Itırlı Limon Reçeli Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?
Kahvaltı sofralarında çeşitlilik arayanlar için Itırlı Limon Reçeli, Nasıl Yapılır, Püf Noktaları nelerdir?
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Misket, yeşil ve çeşme gibi çeşitleri olan Limon, Türkiye'de Hatay ve Mersin'de yetiştiriliyor. Limonun ayrıca ateş düşürücü özelliğinin aynı sıra farenjit ve boğaz ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde de etkilidir.
Çeşme Limonu Portakal gibi kalın kabuklu ve büyük olmasından dolayı diğer limonlardan ayrışıyor. Ayrıca ekşi de değildir. Birçok yörede ıtır çiçeği ile lezzetlendirilip reçeli yapılıyor.
Peki, Itırlı Limon Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzeme Listesi;
- Çeşme limonlarından 2 ya da 3 tane
- Tercihe göre en az 500, en fazla 600 g toz şeker
- 3-5 yaprak ıtır çiçeği
Yapılışı;
- Limonları soyun, kabuklarını ince ince dilimleyerek bir kenara ayırın. Ayrılan kabukları 1 gece soğuk suda bekletin.
- Ertesi gün 5 dakika suda kaynatıp kabukları yıkayın. Bu işlemi 2-3 kez tekrar edin ki, kabukların asidi çıksın. Kaynatma işlemlerinin ardından sularını sıkın.
- Kabuksuz kalan limonları tencerede kaynatıp, süzgeçten geçirerek posasını atın. Limon suyunu, su ile incelterek şerbete dönüştürün.
- Limon kabuklarını, şerbete dönen suyu ve toz şekeri karıştırın. Üzerine pembe renkli ıtır çiçeklerini incecik kıyarak ekleyin ve karışımı kaynatın.
- Limon kabukları şeffaflaşınca altını kapatın ve henüz sıcakken kavanozlara alın. Kavanozları ters çevirerek saklayın.
Itır Reçelinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Tarife başlamadan önce kullanacağınız limonların tadına bakmayı unutmayın. Bu sayede şeker ölçüsünü daha iyi bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
- Reçeli hazırlarken tat vermesi için mandalina suyu veya rendelenmiş portakal kabuğu da ekleyebilirsiniz.
- Pişirme esnasında tahta kaşık kullanın ve kıvam alana kadar aralıklarla karıştırın.
- Reçel pişerken, kullanacağınız cam kavanozları sıcak su ile sterilize edin.
- Reçel kavanozlarını doldurduktan sonra hava almayacak şekilde kapatın ve serin yerde muhafaza edin.