Sirke Nedir, Dut Sirkesi Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?
Yemeklerde ve salatalarda sık kullandığımız sağlıklı sirkeler, neden evde yapılmasın? İşte size dut sirkesi Tarifi...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Böbrekleri güçlendirmesi,Kan dolaşımını arttırması, enfeksiyon oluşmasını önlemesi ve ayrıca cildi gençleştirmesi ile bilinen dut sirkesinin faydaları oldukça fazla.
Yapımı da oldukça basit olan bu sirkeyi neden evde hazırlamayalım dedik.
Peki Dut Sirkesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler;
- 1 kg karadut yada beyaz dut
- 1 adet domates
- 5-6 adet nohut
- Yarım çay bardağı toz şeker
- 1 dilim bayat ekmek
- Tarife başlamadan önce dutları bol su ile yıkayın ve bir kavanozun içerisine koyun.
- Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Ufak ufak küp şeklinde dilimleyin.
- Tülbenti kese şekline getirin. İçine bayat ekmek dilimlerini ekleyin ve ağzını bağlayın.
- Dutların üzerine nohutu, toz şekeri ve ekmek kesesini ilave edin. Ardından kavanozun ağzına kadar su ekleyin.
- Kavanozun ağzını temiz bir tülbent ile örtün ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Beklettiğiniz alanın oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
- Gün içinde birkaç kez olacak şekilde kavanozdaki malzemeleri tahta kaşıkla karıştırın.
- Bu işlemi 45-60 gün boyunca sürdürün. Sirke kıvam almaya başladığında tülbent yardımı ile süzün ve süzdüğünüz sirkeyi cam kavanozlarda serin bir yerde saklayın.
Püf Noktaları Nelerdir?
- Kavanozları sıcak su ile sterilize edin ve kurutun. Ardından sirkeyi kavanozlarda saklayabilirsiniz.
- Sirkeyi karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanın. Metal nesneler sirkenin kıvamını bozacaktır.
- Sirkeyi süzerken dibinde kalan tortuyu sirkeye eklemeyin. Aksi takdirde sirkeniz bulanık bir kıvam alacaktır.
- Sirke olduktan sonra, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...