Guterres, Sudan için BMGK'yı toplantıya çağırdı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'daki durumu görüşmek için BMGK'yı toplantıya çağırdı

MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü
YAYINLAMA
31 Mayıs 2023 21:32
GÜNCELLEME
31 Mayıs 2023 21:35
Guterres, Sudan için BMGK'yı toplantıya çağırdı
MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Sudan'daki durumu ele almak üzere BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdığı bildirildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Sudan'daki gelişmeler ve Sudan ordusunun, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile Riyad ve Washington tarafından desteklenen Cidde müzakerelerine katılımını askıya aldığı haberleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Dujarric, BM'nin Cidde müzakerelerine taraf olmadığını belirtti ve sahadaki insani yardım çalışanlarının hükümet ve HDK ile iletişimlerini sürdürdüğünü ve yardım operasyonlarını koordine etmeye çalıştığını ifade etti. Genel mesajlarının çatışmaların sona erdirilmesi olduğunu vurgulayan Dujarric, böylece Sudan halkına yardım sağlayabileceklerini belirtti.

Sudan'daki tarafların insani yardım sağlanması konusunda daha fazla işbirliği yapmaya başladığını belirten Dujarric, BM ortaklarının ulaşabildikleri tüm bölgelere yardım ulaştırmak için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Dujarric, "BM Genel Sekreteri'nin Sudan'daki dramatik durumu üye ülkelerle görüşmek amacıyla BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdığını doğrulayabilirim. Toplantı, öğleden sonra kapalı oturum şeklinde gerçekleştirilecektir" dedi.

Sudan'da hem insani hem de siyasi durumun kötüleştiğine dikkat çeken Dujarric, Guterres'in toplantı çerçevesinde Konsey üyeleriyle düşüncelerini paylaşmayı planladığını belirtti.

Kısa vadeli ateşkes

Taraflar, 20 Mayıs'ta ABD ve Suudi Arabistan aracılığıyla bir haftalık ateşkes ilan etmişlerdi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir gün sonra Sudanlı generallerin ateşkese uymamaları durumunda yaptırımlarla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu. Suudi Arabistan ve ABD daha sonra tarafların ateşkes anlaşmasını 5 gün daha uzatma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Bu süre zarfında ilan edilen ateşkeslere rağmen çatışmalar devam etti ve her iki taraf da birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Bugün ise Sudan medyasında orduyun Cidde müzakerelerine katılımını askıya aldığı haberleri yer aldı.

Sudan'daki çatışmalar, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki gerginlikle başladı. Ordu, HDK'nin bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı gerekçesiyle tehdit olarak gördü ve HDK'nin 2 yıl içinde tamamen orduya entegre olmasını talep etti. HDK ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıllık bir süreçte entegrasyonu kabul edebileceklerini açıkladı. Bu söz savaşı ve artan gerginlik 15 Nisan'da başkent Hartum ve diğer şehirlerde silahlı çatışmalara dönüştü.

Sudan'da darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir döneminde HDK, Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve güvenliği sağlamak amacıyla oluşturulan bir milis yapılanmasıydı ve giderek daha bağımsız hale geldi. HDK'nin on binlerce üyesi bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, ülke içinde bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve çatışmalar nedeniyle 300 binden fazla kişinin de komşu ülkelere kaçtığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Sudan'daki çatışmalarda 850 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5.500 kişinin yaralandığını bildirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa