Kurban Bayramı öncesi uyarı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlardan şap ve tüberküloza dikkat uyarısı yapıldı. Ayrıca etlerin mutlaka dinlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

HM
Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kurban Bayramı öncesi uyarı
HM
Haber Merkezi

28 Haziran'da gerçekleşecek Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurbanlık hayvan bulma telaşı sardı.

Kurbanlık hayvanlarda piyasada yerini alırken, uzmanlardan vatandaşlara uyarılar geldi.

Veteriner Hekim İlayda Çetinbaş, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekerken, hayvan sağlığının ve yaşının önemine dikkat çekti.

Kurbanlık hayvanın organları ve uzuvlarının tam olması gerektiğini ifade eden İlayda Çetinbaş, “Zayıf olmaması gerekiyor. Hayvanların yaşı bizim için çok önemli. Bu bir ibadet olduğu için yaşlı hayvanlar ve çok genç hayvanlar kesilmez. Büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurması gerekiyor bunu da önde bulunan dişlere bakınca anlayabiliyoruz. Küçükbaş kurbanlıklarda ise bir yaşını doldurması kurban olması için yeterlidir” dedi.

"Ülkemize dışarıdan virüs geldi"

Son dönemde artış gösteren şap ve tüberkülaz hastalığına vurgu yapan Çetinbaş, “Şap hastalığı maalesef bu dönemde çok yaygınlaştı. Ülkemize dışardan bir virüs geldi ve biz Türk Veteriner Hekimleri olarak aşı üretiyoruz. Şap hastalığının belirtileri ayaklarda topallama ile başlar. Hayvanın ateşi yükselir ve ağızda yaralar görülür. Bu hastalığın insanlara bulaşma ihtimali yoktur. Hayvan alırken dişi ise gebe olup olmamasına, şap ve tüberküloz hastalığına dikkat edilmesi gerekiyor. Tüberküloz dişi ve yaşlı hayvanlarda çok görülen bir hastalık. Bu hastalığı ciğerlerinden anlayabiliriz. Şartlı kesim yöntemiyle kesilir ve kavurma usulüyle yenilebilir” ifadelerine yer verdi.

“Etler, kesildikten sonra dinlendirilmeli”

Kurban edilen hayvanın etlerinin daha lezzetli olması için dinlendirilmesi gerektiğini belirten Çetinbaş, “Kurban kesildikten sonra serin bir yerde 1 veya 2 saat etin dinlenmesi gerekiyor. Kestikten sonra hemen yenilmesini biz asla tavsiye etmiyoruz. Önce kurbanı kesiyoruz, 1 veya 2 saat dinlendiriyoruz sonra buzluklara kaldırıyoruz. Biz Veteriner Hekimler olarak bir gün sonra yenmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa