10 sene içinde nesli tükenecek yiyecekler neler?

Küresel ısınmanın tehditleri ile karşı karşıya kaldığımız günümüzde iklim değişikliğinin yarattığı pek çok değişiklik sebebiyle yakın gelecekte severek tükettiğimiz birçok yiyeceği bulamayabiliriz. Peki bu yiyecekler neler haberimizde...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
10 sene içinde nesli tükenecek yiyecekler neler?
Büşra Ünal Yazar

Küresel ısınmanın tehditleri ile karşı karşıya kaldığımız günümüzde iklim değişikliğinin yarattığı pek çok değişiklik sebebiyle yakın gelecekte severek tükettiğimiz birçok yiyeceği bulamayabiliriz. Bu yiyeceklerin ham maddelerini 
veren ağaçların iklim değişikliğinin yarattığı hasardan dolayı herkes tarafından ulaşılabilir olamayacağı öngörüler arasında. İşte o nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan yiyecekler...

  • Çikolata: Artan sıcaklıklardan ciddi şekilde etkilenen iki bölge Gana ve Fildişi. Dünya da çikolata miktarının yarısından fazlası burada üretiliyor. Bilim insanları 2030 yılına kadar kakao üretimini iklim değişikliği önemli ölçüde azaltacağını söylüyor.
  • Yer Fıstığı: Tahminlere göre yakın gelecekte yer fıstığı üretilemeyecek. Çünkü, fıstık tarlalarından yeterli verim alınamıyor, bu durumda fıstık fiyatlarını artırıyor. 
  • Muz: Gelişmekte olan ülkelerde, kahvenin ardından ikincil ürün olarak üretilen muz, üretimde yaşanan zorluklar kahve fiyatlarının artış göstermesi gibi sebeplerden muzun da üretiminde vazgeçilmesi bekleniyor. Ayrıca yüksek sıcaklıklar muz ağaçlarını zararlı bitki ve hayvanlara karşı daha dayanıksız hale getiriyor.
  • Bal: Arılar iklim değişikliğinden en fazla etkilenen türlerin başında geliyor. Günümüzde bile zor ulaştığımız doğal bal, yakın gelecekte vedalaşmak zorunda kalacağımız besinler arasında gösteriliyor.
  • Elma:  Elma ağaçlarından yeterli verim alınabilmesi için sert geçen soğuk kış mevsimleri gerekiyor. İklim değişikliğinin yarattığı erozyonlar ağaçlardan yeterli verim alınamamasına yol açıyor. 
  • Kahve:  Güney Amerika'da yetiştirilen kahve ağaçlarının da tehlike de olabileceği öngörüler arasında. En kaliteli kahve cinsi arabika kahvelerinin üretim sıkıntısına girebileceği, ham maddenin giderek azalmasıyla kahve tüketiminin artık bir lükse dönüşebileceği düşünülüyor. Artan hava sıcaklıkları da tozlaşmada büyük önemi olan arılar, daha serin bölgelere göç edeceğinden kahve iki türlü tehdit altında görülüyor. 

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa