Glutensiz Yemek Tarifleri: Glutensiz Mantı Tarifi
Gluten; buğday, arpa, çavdar ve ürünlerinde bulunan bir proteindir. Ayrıca gluten, tahıllardaki esnekliği de sağlar ve bileşenlerini bir arada tutar. Glutensiz beslenme, bazı tahıllarda bulunan “gluten” proteininin beslenmeden çıkarılması demektir. Glutensiz beslenme, glutene duyarlılık veya çölyak hastalığı gibi durumları olan bireyler için gerekli olan bir beslenme yaklaşımıdır. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf çeşitlerinde bulunan bir proteindir ve bazı insanlar için sindirimi zor olabilir veya bağışıklık sistemi tepkisi oluşturabilir.
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Glutene karşı hassasiyetiniz varsa Glutensiz Yemek Tariflerimizi deneyebilirsiniz.
NOT: Çapraz kontaminasyon/ bulaşma gluten bulaşığının, glutensiz bir ürüne yapışma riskidir. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse, o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali oluşur. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmeniz önerilir.
Glutensiz Mantı Tarifi, Nasıl yapılır?Glutensiz Mantı Tarifi
Malzemeler;
- 3.5 su bardağı glutensiz un
- 3/4 su bardağı pirinç unu
- 2 tane yumurta
- Biraz ılık su
- Bir tutam tuz
İç Harç Malzemeleri;
- 200 gram Kıyma
- 1 tane kuru soğan
- İnce kıyılmış maydanoz
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Servisi için;
- İnce kıyılmış sarımsak
- Yoğurt
- Tereyağı
- Salça
- Pul biber, kekik, nane
Glutensiz Mantı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle iç harç için gerekli tüm malzemeler büyük bir kapta karıştırılır
- Glutensiz un ve pirinç unu karıştırılıp bir bardak kadarı ayrılır
- Geniş kapta kalan unun ortasına yumurtalar kırılır ve tuz ilave edilir
- Yavaş yavaş su eklenerek hamur ele yapışmayacak kıvama getirilene kadar yoğurulur, Elde edilen hamur 4 parçaya ayrılır
- Parçalara yuvarlak bir şekil verilir ve el içinde genişletilir, Ardından merdane yardımıyla nazikçe hamur açılır
- NOT: Glutensiz mantı hamurunun normal hamurdan daha hassas olduğunu unutmayın. Hamuru açarken ayrılan bir bardak un serpilerek yapışması engellenebilir
- Elde edilen mantı yufkası bıçakla uzun şeritler halinde kesilir ve ufak dikdörtgen parçalar elde edilir
- Her bir parçaya iç harç eklenir ve kenarlarından tutup birleştirilerek kapatılır
- Derin bir tencerede su kaynatılır
- İçine bir tutam tuz atılıp, mantılar haşlanır, Mantılar su yüzeyine çıktığında altı kapatılır
- Pişen mantıların suyunu süzülür ve tabağa alınır
- İnce kıyılan sarımsaklarla hazırlanan yoğurt eklenir ve tereyağında kavrulan salça ilave edilir
- İstenilen baharatlarla zenginleştirilerek sıcak servis edilir