Binbir Derde Deva Pancarla Yapılan Tarifler: Pancarlı Tavuk Tarifi
Ülkemizde de sıkça tüketilen kırmızı pancar zengin vitamin ve mineral kaynağına sahiptir. Bununla birlikte birçok hastalığın tedavisi için tüketilirken aynı zamanda birçok hastalığa karşı da koruyucu kalkan oluşturmaktadır. tıp doktorlarının bile tavsiye ettiği Pancarla yapılan birbirinden lezzetli tarifleri denemeyi unutmayın...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Pancar hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir besindir.
Pancarın Faydaları Arasında;
- Kan basıncı kontrolü: Kırmızı pancar, nitrat içeriği yüksek bir sebzedir. Vücutta nitrat, nitrik okside dönüşerek kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu, kalp sağlığını destekler ve hipertansiyon riskini azaltır.
- Kan dolaşımı: Kırmızı pancar, içerdiği nitrat sayesinde kan dolaşımını artırabilir. Nitratlar, kan damarlarını genişleterek daha iyi bir oksijen ve besin taşınmasına yardımcı olur.
- Antioksidan etki: Kırmızı pancar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Detoks etkisi: Kırmızı pancar, karaciğerin doğal detoksifikasyon sürecini destekler. İçerdiği antioksidanlar ve besin maddeleri, karaciğeri temizlemeye ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- İnflamasyon azaltma: Kırmızı pancar, anti-inflamatuar özelliklere sahip betalainler içerir. Bu bileşikler, vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, eklem ağrılarını hafifletebilir ve inflamatuar durumları rahatlatabilir.
Madem pancar bu kadar faydalı, o zaman bu tarifleri mutlaka sofranızdan eksik etmeyin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun!
Pancarlı Tavuk Tarifi:
Malzemeler:
- 500 gram tavuk but ya da baget
- 2 sap pırasa
- 4-5 tane orta boy pancar
- 1 küçük soğan
- 1 büyük havuç
- 3 diş sarımsak
- 2 tane defne yaprağı
- taze soğan, kıyılmış
- tuz, karabiber
Pancarlı Tavuk Nasıl Yapılır?
- Döküm bir tencerede ya da fırına girebilecek bir tencereye biraz zeytinyağı koyulur
- Tavukların iki tarafı da kızartılıp bir kenara alınır
- Doğranan soğan, pırasa, pancar ve havuçlar yağda 2 dakika sotelenir
- İçine sarımsak ve baharatlar katılır
- Üzerine kızartılan tavuk yerleştirilir ,defne yaprakları da eklenerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir
- Taze soğan ile servis edilir