Çekya’da Senato ve Temsilciler Meclisi’nde masaya yatırılan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili “kesinlikle onaylanmaması” yönünde tavsiye çıktı. İstanbul Sözleşmesi’ni onaylanıp onaylamaması ile ilgili Çekya Senatosu’nun Anayasa ve Hukuk Komitesi’nde yapılan oylamada, 5 üye olumsuz oy kullanırken, 1 üye çekimser kaldı, 2 üye de sözleşmenin onaylanması yönünde oy verdi.
Çekya Senatosu Anayasa ve Hukuk Komitesi, sözleşmenin erkeklere karşı keskin ayrımcılığa yol açacak, cinsiyet sınıfı mücadelesine dayanan ideolojik bir belge olduğunun altını çizerek, İstanbul Sözleşmesi'nde geçen tüm suç-ceza eylemlerinin daha fazlasının Çek hukuk düzeninde bulunduğunu vurguladı. Çekya Senatosu Anayasa ve Hukuk Komitesi, Çekya Senatosu’na “sözleşmenin kesinlikle onaylanmaması” yönünde tavsiyede bulundu.
İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmaması gerektiğini kaydeden Senatör Jitka Chalankova, “Bu sözleşme ile kadına yönelik şiddet bir sınıf mücadelesi olarak anlaşılmaktadır. Sözleşmeyi reddetmek kadına yönelik şiddeti desteklemek anlamına gelmiyor. Gereken her şey zaten Çek hukuk düzeninde var. Sözleşme devasa boyutlarda bir sahtekarlıktır" değerlendirmesinde bulundu.
Senatör Tomas Jirsa da, "İstanbul Sözleşmesi, kadınlara özel koruma gerektirdiği için erkeklere karşı ayrımcılık içeriyor.” uyarısında bulundu.
Eski Adalet Bakanı olan Senatör Daniela Kovarova ise, “İstanbul Sözleşmesi bir dizi ideolojik ve zararlı tezler içeriyor. Kadınların özel olarak korunmasını gerektirdiği için erkeklere karşı ayrımcılığa neden oluyor. Sözleşme, kadına yönelik şiddetin, kadın ve erkek arasındaki tarihsel olarak eşit olmayan güç ilişkilerinin bir tezahürüdür.” yorumunu yaptı.
Çekya, İstanbul Sözleşmesi’ne imza atmasına rağmen hâlâ onaylayıp yürürlüğe koymayan az sayıda AB (Avrupa Birliği) ülkelerinden biri durumunda.