Kışlık Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Havalar soğuduğunda lezzetli patlıcanı bulmak pek mümkün görünmüyor. Enfes yaz patlıcanlarını konserve yada sirkeli patlıcan yaparak kışında tüketebiliyoruz. Bunların yanı sıra bir yöntem daha var; Kurutmak... İşte Kışlık Patlıcan Nasıl Kurutulur, detaylar...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kışlık Patlıcan Nasıl Kurutulur?
Büşra Ünal Yazar

Kışlık Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Kışlık Patlıcan 3 farklı şekilde kurutulur

  1. Dolmalık Patlıcan Kurutma:

Nasıl: 

  • İç kısımları çıkarılan patlıcanlar, yıkanır sap kısımları çıkarılır
  • Oyacak yardımı ile içleri oyulur
  • Oyulan patlıcanlar tuzlu suyun içinde bekletilip acı suyunun çıkması sağlanır
  • Ardından çıkarılır, temiz bir bezle kurulanır
  • Büyükçe bir iğneye orta kalınlıkta bir ip geçirilir
  • Öncelikle 1 patlıcan ipe geçirilir
  • İpin bir ucu patlıcanın etrafından geçirilip düğüm yapılır
  • Ardından diğer patlıcanlar geçirilir
  • Patlıcanların arasında aralık olması önemli
  • İpe dizilen patlıcanlar, güneş alan bir yere asılır
  • Güneş ışıklarını ne kadar aldığına bağlı olarak 7 ile 12 gün arasında bekletilir

NOT: Bu kurutma yöntemi için küçük dolmalık patlıcanları tercih ediniz. 

2. Kemer ya da Bostan Patlıcan Kurutma: 

Nasıl:  

  • Patlıcanlar sap kısımları sabit bırakılarak çok derine girmeden yelpaze şeklinde kesilir
  • Tuzlu suyun içerisinde siyah suyu çıkana kadar bekletilir
  • Sudan çıkarılıp kurulanır
  • Ardından sap kısımlarından iğne geçirilerek ipe dizilir
  • Güneşin altında 7 ile 12 gün bekletilerek kurumaya bırakılır
  • Ara ara kuruyup kurumadığı kontrol edilir

3. Taze Patlıcanları Dilimleyerek Kurutma: 

Nasıl: 

  • Taze patlıcanlar güzelce yıkandıktan sonra istenilen boyutlarda dilimlenerek tuzlu suda bekletilir
  • Acı suyu çıkan patlıcanlar güzelce kurutulur
  • Temiz bir bezin üzerine serilip güneş alan bir yere koyulur
  • Kurumaya bırakılır
  • 7-10 gün arasında bir sürede patlıcanlar kuruyacak

Kurutulan Patlıcanlar Nasıl Saklanır?

  • Buzdolabı poşetinin içine 1 çay kaşığı kadar karbonat koyulur
  • Kurutulan patlıcanlar içine aktarılır
  • Ağızları bağlanıp hafifçe karıştırılır
  • Bu şekilde patlıcanlar içlerinde küflenme olmadan ya da böceklenme olmadan çok uzun süre dayanacak!

    Yorumlar

    Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
    Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
    Sonraki Sayfa