Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de artan sivil can kaybından endişe duyduğunu vurgulayarak, İsrail'e “tüm operasyonlarını uluslararası insani hukuk çerçevesinde gerçekleştirme” çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Guterres, "Bu çatışma (İsrail-Filistin) durup dururken oluşmadı. Çok uzun zamandır süren ve sonunda siyasi çözüm görünmeyen 56 yıllık bir işgalden ötürü ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler'in başındaki isim, Genel Sekreter Antonio Guterres, Gazze'deki sivil kayıpların artışına dikkat çekerek, İsrail'e operasyonlarını uluslararası insani hukuka uygun bir şekilde yürütme çağrısında bulundu.
New York'ta bulunan BM merkezinde, İsrail ve Filistin arasındaki son olaylara dair bir basın toplantısı düzenleyen Guterres, Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırıları "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Guterres, İsrail ve Filistin arasındaki tansiyonun yükselmesiyle birlikte yaşanan can kayıplarına dikkat çekerek, 100'den fazla İsraillinin rehin alındığını belirtti. "Filistinlilerin haklı talepleri olabilir, fakat bu, sivillerin zarar görmesini veya rehin alınmasını mazur göstermez." dedi.
Guterres, Hamas'ın saldırıları sonrası İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarına da değindi. Gazze'de yaşanan can kayıplarının artışından duyduğu endişeyi dile getiren Guterres, "İsrail'in, operasyonlarını uluslararası insani hukuka uygun bir biçimde yürütmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum." şeklinde konuştu.
İsrail'in, sivilleri ve sivil altyapıları koruma yükümlülüğü olduğunu hatırlatan Guterres, "Siviller ve sivil tesisler asla hedef alınmamalıdır." dedi. İsrail'in, Gazze'de birçok sivil yapının yanı sıra BM'ye ait okullara da saldırdığına dikkat çeken Guterres, Gazze'ye yönelik olası bir kuşatma planından da endişe duyduğunu belirtti.
Guterres, Gazze'deki mevcut durumun zaten zorlayıcı olduğunu, yaşanan çatışmaların bu durumu daha da kötü bir hale getirdiğini ifade etti. Gazze'ye insani yardımın ulaştırılmasının önemine vurgu yapan Guterres, uluslararası topluluğa da bu konuda yardım çağrısında bulundu.
Guterres, "Bu çatışma, birdenbire patlak vermedi. 56 yıllık bir işgalin sonucunda meydana geldi." diyerek, iki taraf arasında sadece müzakereyle sağlanabilecek bir barışın, her iki tarafın da taleplerini karşılayabileceğini belirtti.