Zerdeçal severler için Zerdeçallı Nefis 5 Tarif...
Asya mutfağının vazgeçilmez baharatlarından zerdeçal, hem lezzeti hem de sağlığa olan faydasıyla mutfağımızdan eksik etmememiz gereken bir baharat. işte bu baharatla deneyebileceğiniz birbirinden lezzetli 10 Tarif...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Zerdeçal, özellikle Asya mutfağına ait sarı renkli bir baharattır ve genellikle toz halinde veya taze kök olarak kullanılır.
Zerdeçalın Faydaları Saymakla Bitmiyor
Zerdeçal, içerdiği curcumin adlı bileşiği sayesinde güçlü bir anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Bu, vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olabilir. Curcumin, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücrelere zarar veren oksidatif stresi azaltır. Bu nedenle zerdeçal, hücresel sağlığı korumaya yardımcı olabilir.
Zerdeçal, ağrı ve romatizma gibi inflamatuar rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmede yardımcı olabilir.
Curcumin, nörolojik hastalıkların riskini azaltabileceği düşünülen beyin sağlığını destekleyebilir. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
Gelsin Tarifler...
1 - Zerdeçallı Tavuk Çorbası
- 1/3 paket spagetti ya da noodle
- 1 havuç, yuvarlak doğranmış
- 1 tavuk göğüs
- 1 soğan
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
- 5 su bardağı tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- Tuz
- Karabiber
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Nasıl Yapılır?
- Ayçiçek yağı tencereye alınıp ısıtılır
- Doğranan soğan ve biber salçası eklenip orta ateşte kavrulur
- Tavuk ve havuçlar eklenir
- 5 su bardağı tavuk suyu, tuz, karabiber ve zerdeçal ilave edilip kaynamaya bırakılır
- Kaynadıktan sonra makarna eklenir
- En son olarak tavuk çıkarılıp didikleyip geri eklenir
- İsteğe göre limonla servis yapılır.

2 - Zerdeçallı Mercimek Çorbası
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1/2 su bardağı sarı mercimek
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1/2 adet soğan
- 1 havuç
- 1 patates
- 6 su bardağı tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 30 gr tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı pul biber
Nasıl Yapılır?
- Mercimekler ve pirinç yıkanıp süzülür
- Soğanın, havucun ve patatesin kabuğu soyulup küp şeklinde doğranır
- Tereyağı eritilip soğan un ile kavrulur
- Kalan sebzeler, tavuk suyu, mercimekler ve pirinç ilave edilir
- Orta ateşte, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir
- Tuz ve zerdeçal eklenip karıştırılır
- Birkaç dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır
- Üzeri için tereyağı ve pul biber ısıtılır
- Çorbanın üzerine gezdirilerek sıcak servis edilir.

3 - Zerdeçallı Ekmek Tarifi
- 5 su bardağı buğday unu
- Tuz
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- Yarım çay kaşığı mahlep
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1 çay kaşığı köri tozu
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Ilık su
Nasıl Yapılır?
- Un, tuz, maya, zerdeçal, köri, zencefil ve mahlep geniş bir kapta karıştırılır
- Yumurta, yoğurt ve zeytinyağı eklenip harmanlamaya devam edilir
- Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilecek şekilde yavaş yavaş su ilave edilip yoğurulur
- Hamur kıvam aldığında üzeri nemli bir bezle örtülüp bir saat kadar dinlendirilir Mayalanan hamur tekrar yoğurulup, şekillendirilip yağlı kağıt serili bir fırın tepisine alınır
- Üzeri nemli bir bezle örtülerek yarım saat daha dinlendirilir
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir
- Servis yapmak için soğuması beklenir

4 - Zerdeçallı Brüksel Lahanası
- 500 gr Brüksel lahanası
- 1 soğan
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 havuç
- Tuz
- Karabiber
- 1 çay kaşığı zerdeçal
Nasıl Yapılır?
- Küp doğranan soğan tereyağında hafif pembeleşinceye kadar sotelenir
- İnce ve yuvarlak kesilmiş havuç ilave edilir
- Brüksel lahanaları ortadan ikiye bölünüp tavaya alınır
- Üzerine tuz, karabiber ve zerdeçal eklenip iyice hafif yumuşayıncaya kadar sotelenir
- Sıcak servis edilir

5 - Zerdeçallı Sebze Yemeği
- 1/2 karnabahar
- 1 patates
- 1 havuç
- 1 soğan
- 200 ml Hindistan cevizi sütü
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı köri
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır?
- Karnabahar parçalara ayrılır
- Havuç ve patates küp şeklinde doğranır
- Soğan ay şeklinde doğranıp zeytinyağında kavrulur
- Zerdeçal ve köri ilave edilir
- Karnabahar, patates ve havuç eklenerek birkaç dakika sotelenir
- Tuz, karabiber ve hindistan cevizi sütü eklenir
- 10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınarak servis edilir

AFİYET OLSUN...