Marmara'da yeni müsilaj tehlikesi
Marmara Denizi'nde yıllara göre ortalama su sıcaklığının ortalama 3 derece artmasıyla İstanbul Boğazı kıyılarında denizanalarında çoğalma dikkat çekiyor. Uzmanlar bu durumu müsilaj tehlikesi olarak değerlendiriyor.

Marmara Denizi'nde 2021 yılında aşırı kirlenme nedeniyle meydana gelen müsilaj o dönem bir çevre felaketi olarak değerlendirilmişti.
Son günlerde Marmara Denizi'nde ortalama su sıcaklığının artmasıyla İstanbul Boğazı kıyılarında ortaya çıkan denizanalarını uzmanlar müsilaj tehlikesi olarak değerlendiriyor.

Küresel ısınmasının etkisiyle deniz suyu sıcaklığının artması, deniz kirliliği ve kıyı tahribatı gibi nedenlerle İstanbul Boğazı'nın kıyı kesimlerinde denizanası yoğunluğu dikkat çekiyor. Lodos ve poyrazın etkisiyle kıyılarda biriken denizanaları tedirginlik yaratıyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanalarının bakteriyel aktiviteyi tetikleme sebebiyle müsilaj oluşmasına zemin hazırladığını söyledi. Bazı balık türlerinin tehlikede olduğunun altını çizen Okyar, "Uskumru gibi denizanalarından beslenen balık türlerinin de çoğalmasına fırsat verilmeli" diye konuştu.

İstilacı denizanası türlerinin müsilaja etkisini de değerlendiren Prof. Dr. Okyar şunları söyledi:
