Sınav öncesinde nasıl beslenilmeli? Uzmanından önemli uyarı!
Diyetisyen Burcu Üstad Arda, sınav döneminde beslenmesinin önemi ile ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu. Peki, sınav öncesinde nasıl beslenilmeli?

Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Diyetisyen Burcu Üstad Arda, sınav döneminde nasıl beslenilmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
"B12 vitamini, sinir sistemi fonksiyonları için kritik öneme sahiptir"
Arda, sınav dönemi süresince B12, D vitamini, demir ve glikoz gibi değerlerin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, özellikle B12 eksikliğinin; hafıza, odaklanma ve öğrenme becerilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Burcu Üstad Arda, B12 vitaminin sinir sistemi fonksiyonları için kritik öneme sahip olduğunu ve hayvansal kaynaklı besinlerden sağlandığını ifade etti.
Arda, bu süreçte zihinsel performansı artırmaya yardımcı olan avokado, ceviz, yaban mersini, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, balık ve çiğ kuruyemişlerin beslenme düzeninde ön planda olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, A, C ve E vitaminleri gibi antioksidan bakımından zengin içeriklerin bağışıklık sistemine katkı sağladığını da ifade etti.
"Sınav stresi serotonin seviyelerini düşürebilir ve bu da karbonhidratlı ve şekerli besinlere yönelimi artırır"
Diyetisyen Burcu Üstad Arda, özellikle C vitamini içeriği yüksek olan kırmızı biber, turunçgiller, brokoli ve kuşburnu gibi besinlerin önerildiğini ifade ederek, sınav stresinin serotonin seviyelerini düşürebildiğini bunun da karbonhidratlı ve şekerli besinlere yönelimi artırdığını söyledi. Arda, ancak bu tür besinlerin kısa süreli rahatlama sağlasa da kan şekerinde dalgalanmalara yol açtığını aktardı. Diyetisyen, "Serotonin üretimini destekleyen ama daha sağlıklı olan muz, çilek, kuruyemiş gibi alternatiflere yönelmek gerekir" dedi.
"sınav döneminde kahvaltı atlanmamalı"
Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında geçen uzun süre nedeniyle vücudun enerjisini büyük ölçüde tükettiğini belirten Burcu Üstad Arda, bu nedenle sınav döneminde kahvaltının atlanılmaması gerektiğini ve mutlaka dengeli bir içerikle hazırlanması gerektiğini ifade etti. Arda, süt, yumurta, peynir, tam tahıllar ve mevsim meyvelerinden oluşan bir kahvaltının zihinsel performansı arttırdığını söyledi.
"SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ"
Arda, şöyle devam etti:
Arda, sınav döneminde beden sağlığını korumak ve zihinsel dikkati sürdürebilmek için günlük beslenmenin 3 ana öğün ile birlikte 2 ila 3 ara öğün şeklinde düzenlenmesinin önemine dikkat çekti. Ara öğünlerde ise paketli ve şekerli gıdalar yerine meyve, yoğurt, ayran ya da kepekli sandviç gibi besleyici ve dengeli alternatiflerin tercih edilmesini tavsiye etti.
"BESLENME ALIŞKANLIKLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPMAYIN"
Arda, sınavdan bir gün önce beslenme alışkanlıklarında ani değişiklik yapılmaması gerektiğini belirterek, daha önce tüketilmeyen veya dışarıda hazırlanmış yemeklerin tercih edilmemesi gerektiğini ifade etti. Sindirim sorunlarına yol açabilecek kurubaklagiller ve lahana gibi gaz yapıcı besinlerden uzak durulmasını öneren Arda, ağır ve şerbetli tatlılar yerine meyveyle hazırlanmış hafif sütlü tatlıların tercih edilmesini tavsiye etti. Ayrıca, akşam saatlerinde kafein içeren içeceklerin tüketilmemesi ve sınav sırasında susuzluk hissini artırabilecek tuzlu yiyeceklerin sınırlı miktarda yenmesi gerektiğini dile getirdi.
"İÇECEK TÜKETİMİ"
Arda, fazla miktarda çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin adrenalin salgısını artırarak stres seviyesini yükseltebileceğine dikkat çekti. Günlük çay ve kahve tüketiminin en fazla 2 fincanla sınırlandırılmasının faydalı olacağını belirten Arda, özellikle akşam saatlerinde melisa, papatya ya da rezene gibi rahatlatıcı etkisi olan bitki çaylarının tercih edilebileceğini söyledi.