Yeşil Bursa’da kuraklık alarmı: Barajlar kurudu, tarım tehlikede
Küresel ısınmanın vurduğu Bursa’da barajlar ve Gölbaşı Gölü kritik seviyeye indi. DOĞADER Başkanı uyardı: “Devam ederse meyve-sebze sofralardan çekilecek.”
KURAKLIK BURSA’DA KRİTİK EŞİĞİ AŞTI
Küresel ısınmanın etkisiyle “su şehri” Bursa’da su kaynakları hızla tükeniyor. İçme suyu sağlayan Nilüfer Barajı’nın tamamen kuruduğu, Doğancı Barajı’nda ise seviyenin bitme noktasına geldiği bildirildi. Tarımsal sulamada hayati öneme sahip Gölbaşı Gölü’nde de su seviyesi ciddi biçimde düştü.

TARIMSAL ÜRETİM İÇİN STRATEJİK RİSK
Türkiye’nin sebze ve meyve ihtiyacında önemli paya sahip Bursa Ovası’nda şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, çilek, üzüm, ceviz, Brüksel lahanası, enginar, domates ve fasulye gibi ürünler birçok ile gönderiliyor. Uzmanlara göre kuraklık sürerse “tarım şehri” Bursa’da üretim aksayabilir ve tedarik zinciri baskı altında kalabilir.

“VAHŞİ SULAMA BIRAKILMALI”
DOĞADER Başkanı Murat Demir, kuraklığın tarıma etkisini vurgulayarak “Bursa’da su sadece içme suyu değil, ülkenin meyve-sebze arzı için de kritik. Göller ve barajlar kurudukça tehlike büyüyor. Bu süreç devam ederse sofralarımızda domates, patlıcan, şeftali gibi ürünleri bulmak zorlaşacak” dedi. Demir, salma (vahşi) sulamadan derhal vazgeçilmesini, su kullanım yöntemlerinin değiştirilmesini önerdi.

DAMLA VE YAĞMURLAMA İÇİN DESTEK ÇAĞRISI
Demir, “Devlet ve yerel yönetimler çiftçiye damla ve yağmurlama sistemleri için teşvik ve finansman sağlamalı, dönüşüm hızlandırılmalı” çağrısında bulundu. Su verimliliği yatırımlarının gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

GÜNLÜK TÜKETİM YÜKSEK, DOLULUK DÜŞÜK
Nüfusu 3 milyonu aşan Bursa’da günlük su tüketimi 525 bin metreküp seviyesinde. BUSKİ verilerine göre baraj doluluk oranı yüzde 0,25 olarak paylaşılıyor. Uzmanlar, su tasarrufu ve verimli sulama adımlarının acilen uygulanmaması halinde tarımsal kayıpların derinleşeceğini belirtiyor.

