Karabük’ün ünlü ilçesi Safranbolu bayram yoğunluğunu tatlı bir şekilde karşılıyor. Lokum imalathanelerinde çalışan ustalar, Kurban Bayramı’na özel tempolarını ikiye katladı.
BAYRAM BEREKETİSafranbolu lokumu, safran aromalısından damla sakızlıya, fındıklısından güllüsüne, çifte kavrulmuş, çikolatalı, sade ve fıstıklı alternatife kadar toplamda 20 çeşit ile müşterilere sunuluyor. Coğrafi işaret taşıyan Safranbolu lokumu, bayram boyunca hem kentteki tezgahlarda hem de siparişlerle yurdun dört bir yanına ulaşıyor.
2/5
BAYRAMDA 30 TON LOKUM HEDEFİYaklaşık 55 yıldır bu mesleğe emek veren üretici Recep Çelik, yoğun bayram mesaisini değerlendirdi. Uzun yıllardır helva, akide şekeri ve lokum üretimiyle uğraştığını belirten Çelik, Safranbolu’nun adını üç güzellikle duyurduğunu vurguladı. Kendi ifadesiyle, “Biri Safranbolu lokumu, biri Safranbolu evi, biri de safran çiçeği.” Çelik, işletmesinde 6 kazanla üretim yaptıklarını; Türkiye’nin birçok ilinde lokum yapıldığını fakat gerçek Safranbolu lokumunun tadının başka olduğunu söyledi.
3/5
GÜNLÜK 2 TON ÜRETİM, BAYRAMDA REKORÜretim miktarına ilişkin bilgi veren Recep Çelik, “Her gün ortalama 1,5 ile 2 ton arası üretim yapıyoruz. Bayram haftasında ise bu sayı ciddi artıyor ve toplamda en az 30 ton lokum imal ediyoruz.” diye konuştu. İşletmenin yoğun temposunda hem geleneksel yöntemler hem de hijyen koşulları elden bırakılmadan üretim devam ediyor.
4/5
LEZZETİN SIRRI DOĞAL ŞEKERDELokum imalathanesinde gıda mühendisi olarak görev yapan Mete Mert Dönmez, bayramların Safranbolu için özel bir anlam taşıdığını ve özellikle turizm hareketliliği ile üretimin iyice arttığını anlattı. Dönmez, “Klasik fındıklı lokum başta olmak üzere, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı, incirli, sakızlı, güllü, yaban mersinli, safranlı gibi pek çok çeşidimiz bulunuyor.” dedi.
5/5
DOĞAL MALZEMELERLE SAĞLIKLI LOKUMMete Mert Dönmez, lokumlarda %100 şeker pancarından üretilen şeker kullandıklarını belirtti. “Biz glikoz şurubu, emülgatör, koruyucu ya da herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. O nedenle yaptığımız lokumlar hem doğal hem de özgün oluyor ve tadı diğerlerinden ayrılıyor.” dedi. Safranbolu’nun geleneksel lokumu, doğal içeriğiyle bayram sofralarında hak ettiği yeri alıyor.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.