Gluten Nedir, Glutensiz Besinler Nelerdir?

Gluten Nedir, Glutensiz Besinler Nelerdir?

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Gluten Nedir, Glutensiz Besinler Nelerdir?
Büşra Ünal Yazar

Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glutene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu hastalığına çölyak denir. Çölyak hastalarının glutenli besinlerden uzak durması gerekiyor. Çünkü vücut glutene karşı hassasiyet gösterdiğinden bazı sağlık sorunları ortaya çıkarabiliyor.

Gluten hemen hemen her besinde bulunuyor. Sadece çölyak hastaları değil, çeşitli diyet türlerinde de gluten yasaklılar arasında. 
Peki gluten nedir, hangi besinlerde bulunur içeriğe bir bakalım.

Gluten Nedir?

Buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tahıllarda doğal olarak bulunan ve bilimsel olarak prolamin adıyla bilinen bir depo protein ailesine verilen isimdir. 

Glutensiz Besinler Nelerdir?

Glutensiz Unlar

  • Hindistan Cevizi Unu, Badem Unu
  • Fındık Unu, Esmer Pirinç Unu
  • Mısır Unu, Patates Unu
  • Kestane Unu, Pirinç Unu

Glutensiz Yağlar

  • Hindistan Cevizi Yağı, Saf Zeytinyağı
  • Susam Yağı, Ot ile Beslenen Hayvanların İç Yağları
  • Ghee - Hayvansal Hint Yağı, Avokado Yağı
  • Badem Yağı, Ceviz Yağı, Ayçiçek Yağı
  • Mısır, Fındık ve Kanola Yağları

Sebzeler

  • Kıvırcık
  • Marul, Brokoli
  • Ispanak, Karalahana, Pazı
  • Brüksel Lahanası, Kuşkonmaz
  • Yeşil Fasulye, Maydanoz, Taze Soğan
  • Tere, Rezene, Pırasa
  • Beyaz Lahana, Karnabahar, Soğan, Sarımsak
  • Arpacık Soğanı, Mantar, Enginar
  • Kereviz, Şalgam, Turp
  • Meksika Turpu, Salatalık, Bal Kabağı, Kırmızı Biber
  • Domates, Patlıcan, Yeşil Biber
  • Su Kestanesi

Meyveler

  • Avokado, Limon
  • Misket Limonu
  • Üzüm, Kayısı
  • Mango, Papaya
  • Kavun, Ananas
  • Kuru Erik

Glutensiz Süt Ürünleri

  • Süt, Tereyağı
  • Peynir, Kaymak
  • Süzme Peynir
  • Ekşi Krema, Yoğurt

Glutensiz Tahıllar ve Bakliyatlar

  • Pirinç, Soya, Patates
  • Karabuğday, Maş Fasulyesi
  • Tef, Kinoa
  • Ararot, Amarant
  • Keten Tohumu, Chia Tohumu
  • Nohut, Bezelye, Mercimek, Fasulye
  • Barbunya, Soya Fasulyesi

Glutensiz Kuru Yemişler

  • Fındık, Fıstık
  • Badem, Ceviz
  • Leblebi

Glutensiz İçecekler

  • Su, Sıkma Meyve Suları
  • Kahve, Çay
  • Soda, Limonata

Etler

  • Kırmızı Et
  • Beyaz Et
  • Deniz Ürünleri

Peki Gluten içeren besinler hangileridir? 

Sık Kullanılan Glutenli Besinler;

  • Buğday unu, buğday nişastası, kahverengi un
  • Çavdar, arpa.
  • Ekmek, pide ve lavaş
  • Pasta, kek ve turta
  • Kahvaltılık gevrek
  • Kurabiye, bisküvi ve kraker
  • Paketli patates kızartması ve cips
  • Bulgur, kepek, irmik
  • Makarna, erişte
  • Et suyu, işlenmiş et
  • Et veya deniz ürünü taklidi
  • Baharat karışımları
  • Çorba ve harçları
  • Sirke (tam damıtılmış sirkeler gluten içermez).
  • Sakız, şeker (glutensiz sakızlar da mevcuttur).
  • Soya sosu, salata sosları
  • Soslu kuru yemişler

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa