Gluten Nedir, Glutensiz Besinler Nelerdir?
Gluten Nedir, Glutensiz Besinler Nelerdir?

Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glutene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu hastalığına çölyak denir. Çölyak hastalarının glutenli besinlerden uzak durması gerekiyor. Çünkü vücut glutene karşı hassasiyet gösterdiğinden bazı sağlık sorunları ortaya çıkarabiliyor.
Gluten hemen hemen her besinde bulunuyor. Sadece çölyak hastaları değil, çeşitli diyet türlerinde de gluten yasaklılar arasında.
Peki gluten nedir, hangi besinlerde bulunur içeriğe bir bakalım.
Gluten Nedir?
Buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tahıllarda doğal olarak bulunan ve bilimsel olarak prolamin adıyla bilinen bir depo protein ailesine verilen isimdir.

Glutensiz Besinler Nelerdir?
Glutensiz Unlar
- Hindistan Cevizi Unu, Badem Unu
- Fındık Unu, Esmer Pirinç Unu
- Mısır Unu, Patates Unu
- Kestane Unu, Pirinç Unu
Glutensiz Yağlar
- Hindistan Cevizi Yağı, Saf Zeytinyağı
- Susam Yağı, Ot ile Beslenen Hayvanların İç Yağları
- Ghee - Hayvansal Hint Yağı, Avokado Yağı
- Badem Yağı, Ceviz Yağı, Ayçiçek Yağı
- Mısır, Fındık ve Kanola Yağları
Sebzeler
- Kıvırcık
- Marul, Brokoli
- Ispanak, Karalahana, Pazı
- Brüksel Lahanası, Kuşkonmaz
- Yeşil Fasulye, Maydanoz, Taze Soğan
- Tere, Rezene, Pırasa
- Beyaz Lahana, Karnabahar, Soğan, Sarımsak
- Arpacık Soğanı, Mantar, Enginar
- Kereviz, Şalgam, Turp
- Meksika Turpu, Salatalık, Bal Kabağı, Kırmızı Biber
- Domates, Patlıcan, Yeşil Biber
- Su Kestanesi
Meyveler
- Avokado, Limon
- Misket Limonu
- Üzüm, Kayısı
- Mango, Papaya
- Kavun, Ananas
- Kuru Erik
Glutensiz Süt Ürünleri
- Süt, Tereyağı
- Peynir, Kaymak
- Süzme Peynir
- Ekşi Krema, Yoğurt
Glutensiz Tahıllar ve Bakliyatlar
- Pirinç, Soya, Patates
- Karabuğday, Maş Fasulyesi
- Tef, Kinoa
- Ararot, Amarant
- Keten Tohumu, Chia Tohumu
- Nohut, Bezelye, Mercimek, Fasulye
- Barbunya, Soya Fasulyesi
Glutensiz Kuru Yemişler
- Fındık, Fıstık
- Badem, Ceviz
- Leblebi
Glutensiz İçecekler
- Su, Sıkma Meyve Suları
- Kahve, Çay
- Soda, Limonata
Etler
- Kırmızı Et
- Beyaz Et
- Deniz Ürünleri
Peki Gluten içeren besinler hangileridir?
Sık Kullanılan Glutenli Besinler;
- Buğday unu, buğday nişastası, kahverengi un
- Çavdar, arpa.
- Ekmek, pide ve lavaş
- Pasta, kek ve turta
- Kahvaltılık gevrek
- Kurabiye, bisküvi ve kraker
- Paketli patates kızartması ve cips
- Bulgur, kepek, irmik
- Makarna, erişte
- Et suyu, işlenmiş et
- Et veya deniz ürünü taklidi
- Baharat karışımları
- Çorba ve harçları
- Sirke (tam damıtılmış sirkeler gluten içermez).
- Sakız, şeker (glutensiz sakızlar da mevcuttur).
- Soya sosu, salata sosları
- Soslu kuru yemişler