MasterChef'te Yapılmış En Popüler Yemek Tarifleri: Karışık Dolma Tarifi
TV8 ekranlarında yayınlanan bol reytingli yarışma MasterChef'te birbirinden lezzetli yemeklere imza atılıyor. Yemekler yapılırken izleyicinin ağzı sulanıyor zaman zaman. İşte o ağız sulandıran tarifleri, evde denemeye ne dersiniz. İşte birbirinden lezzetli Masterchef Tarifleri...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Karışık Dolma Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- Domates
- Patlıcan
- Dolmalık biber
- Kabak
İç harcı için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı ince bulgur
- 400 gram orta yağlı kıyma
- 2 soğan
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
- Tuz
- Nane
- Kırmızı pul biber
Sosu için:
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 4~5 diş sarımsak
- Yarım su bardağı su
Karışık Dolma Nasıl Yapılır?
- Öncelikle domates ve biberler yıkanır, baş kısımları kesilir
- Domatesler alacalı bir şekilde soyulur,
- Ortadan ikiye kesilen kabak ve patlıcanların içleri temizlenir
- İç harcı için; tereyağı, yıkanıp süzülen pirinç, kıyma, rendelenen soğan, su, salça, sumak ekşisi, tuz ve baharatlar geniş bir kasede karıştırılır
- Hazırlanan harç sebzelerin içlerine paylaştırılıp yayvan bir tencereye dizilir
- Üzerine, dolmaların yarısına gelecek kadar su eklenip kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir
- Sosu için salça, su, nar ekşisi ve ezilen sarımsak bir kasede karıştırılır
- Dolmalar ocaktan alınmadan önce üzerine sos gezdirilir ve 10 dakika daha pişirilir
- Karışık dolma, cacık ile birlikte servis edilir
Karışık dolmanın püf noktaları:
- Dolma içindeki pirinçlerin çiğ kalmaması için, tarife başlamadan önce pirinçler ılık suda bekletilir
- Harç sebzelere doldurulmadan önce, marine edilir
- Sebzelerin içine sulu sostan dökülerek lezzeti arttırılabilir
- Sebzelerin içi doldurulurken pirinçlerin şişeceği unutulmamalı, Bu yüzden harç doldurulurken boşluk bırakmaya özen gösterilmeli.