Geçen hafta ABD'de açıklanan veriler, ülke ekonomisinde güçlü bir duruşa işaret etti ve "yumuşak iniş" senaryolarını destekledi. Dünya genelinde şirket karlılıkları beklentileri aşmaya devam ederken, yatırımcıların risk iştahını artırdı.
Analistler, dördüncü çeyrek bilançolarında tahminlerden daha iyi gelir ve kar açıklayan teknoloji şirketlerinin öncülüğünde geçen hafta New York borsasında yeni zirveler görüldüğünü belirtti. Yarın açıklanacak enflasyon verisinin piyasalarda oynaklığı artırabileceği uyarısında bulundu.
Cuma günü, ABD enflasyon verilerinde revizyona gidildi. ABD Çalışma Bakanlığı, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aralık ayındaki artışı yüzde 0,3'ten yüzde 0,2'ye çekti. Gıda ve enerji kalemlerinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise aynı kaldı.
Analistler, aralık ayı enflasyon verisindeki aşağı yönlü revizyonun, faiz oranlarını düşürmeye başlamak için enflasyon baskılarının sürdürülebilir şekilde azaldığına dair daha fazla kanıt olduğunu belirtti.
Bu hafta yoğun veri gündemi ve Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri yatırımcıların odağında. Para piyasalarında Fed'in martta faizi sabit bırakma ihtimali yüzde 83, mayısta faiz indirimine başlama ihtimali ise yüzde 63 olarak fiyatlandırılıyor.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftaya yüzde 4,17 ile başlarken, dolar endeksi de 104 seviyesinde yatay bir başlangıç yaptı.
Altının ons fiyatı dördüncü işlem gününde yüzde 0,1 azalarak 2 bin 24 dolara geriledi. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,1 azalışla 81,5 dolara düştü.
Kripto para piyasalarında Bitcoin, yedinci işlem gününde yükselişini sürdürerek 49 bin dolara yaklaştı ve son bir ayın en yüksek seviyesini test etti.
Geçen haftanın son işlem gününde, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,25 değer kazanarak Kasım 2021'den bu yana en yüksek günlük kapanışını yaparken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,57 artışla zirve tazeledi. Dow Jones endeksi ise yüzde 0,14 azalış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya karışık bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında cuma günü İtalya hariç negatif seyir öne çıkarken, bu hafta yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.
Analistler, enflasyon ve resesyon ikileminin en çok hissedildiği Avrupa'da verilerden karışık sinyaller alındığını ifade ederek, bu hafta bölge genelinde açıklanacak makroekonomik verilerin merkez bankalarının önümüzdeki dönemde atacağı adımlara yönelik sinyal verebileceğini söyledi.
Almanya ve Euro Bölgesi'nde ZEW ekonomik güven endeksinin yanı sıra İngiltere'de enflasyon ve büyüme verilerinin hafta içinde takip edileceğini belirten analistler, merkez bankaları yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin de yatırımcıların odağında olduğunu ifade etti.
Hafta sonu Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen yeni mali kurallarda uzlaşı sağlandığını duyurdu. Yeni mali kurallar, üye ülkelerin kamu borçlarını ve bütçe açıklarını kademeli ve sürdürülebilir biçimde azaltmayı hedefliyor.
Yükseliş eğilimini beşinci işlem gününe taşıyan avro/dolar paritesi, şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 1,0800 seviyesinde bulunuyor.
Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,22 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,24 değer kaybederken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,28 azalış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya karışık seyirle başladı.
Asya tarafında Yeni Yıl Tatili nedeniyle Çin, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore'de işlem gerçekleşmedi.
Yurt içinde cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,07 değer kazancıyla 9.045,97 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi.
Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde yükseliş eğiliminde hareket ederek yüzde 0,3 artışla 30,6753'ten günü tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,6980 seviyesinden işlem görüyor.
Geçen hafta gerçekleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu ve Eximbank'ın borçlanma ihalelerine gelen güçlü taleple birlikte getirilerin öngörülerin oldukça altında gerçekleşmesi, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) düşüş eğiliminde hareket etmesinde önemli rol oynadı. CDS, haftaya 311 baz puandan başladı.
Analistler, bugün yurt içinde işsizlik oranı, yurt dışında ise ABD'de hazine bütçe dengesi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.100 ve 9.200 seviyelerinin direnç, 9.000 ve 8.900 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler
10.00 Türkiye aralık ayı işsizlik oranı
22.00 ABD ocak ayı hazine bütçe dengesi
Çin ve Japonya’da piyasalar kapalı olacak.