ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ve Chandra X-ışını Gözlemevi verilerini inceleyen bilim insanları, Hyewon Suh liderliğinde önemli bir keşif gerçekleştirdi. Araştırma ekibi, LID-568 adını verdikleri kısa ömürlü bir kara delik tespit etti.
KARA DELİK KEŞFİ: LID-568 İLE İPUÇLARI
Büyük Patlama'dan yalnızca 1,5 milyar yıl sonrasına ait olan LID-568, teorik sınırların 40 katından fazla madde tüketerek gök bilimcilere, evrenin ilk dönemlerindeki süper kütleli kara deliklerin oluşumuna dair ipuçları sundu.
YAPAY ZEKA SANATI: 1,08 MİLYON DOLARLIK PORTRE
Yapay zeka teknolojisi sanatta da büyük adımlar atıyor. İnsansı robot "Ai-Da" tarafından üretilen, bilgisayar biliminin kurucularından Alan Turing'in portresi New York'ta düzenlenen açık artırmada 1,08 milyon dolara alıcı buldu.
İlk tekliflerin 120 ila 180 bin dolar arasında değiştiği açık artırmada, yapay zeka destekli sanatın gelecekte daha fazla ilgi göreceği öngörülüyor.
ŞEMPANZELERİN NESİLDEN NESLE AKTARIM YETENEĞİ
Zürih Üniversitesinin yürüttüğü araştırmada, şempanzelerin bilgi aktarım becerileri gözlemlendi. Araştırma, 240 şempanzenin alet kullanma alışkanlıklarını inceledi ve binlerce yıl öncesine dayanan genetik bağlantılarını analiz etti.
Şempanzelerin, termit avlamak için uzun çubuklar veya dişleriyle sıkıştırdıkları bitki saplarını kullanmaları gibi gelişmiş davranışlarının nesiller boyunca aktarıldığı belirlendi. Ayrıca, alet kullanım becerisi gelişmiş şempanzelerin genetik benzerliklerinin, hiç alet kullanmayanlara kıyasla 3 ila 5 kat daha fazla olduğu tespit edildi.
ANILAR YALNIZCA BEYİNDE SAKLANMIYOR
New York Üniversitesinde yapılan bir araştırma, anıların depolanması konusundaki bilinenleri değiştirdi. Araştırma, farklı dokulardan alınan hücrelerin, beyin hücrelerinin yaptığı gibi "anı depolayan geni" aktive ettiğini ortaya koydu.
Bu bulgular, anıların yalnızca beyinde değil, vücudun çeşitli bölgelerinde de saklanabileceğini göstererek bilim dünyasında heyecan uyandırdı.
SIVRISİNEKLERİN DUYU KAYBI İLE HASTALIKLA MÜCADELE
Bilim insanları, "Aedes aegypti" türü sivrisineklerin duyma yetilerinin genetik müdahalelerle nasıl etkilenebileceğini inceledi. TRPVa protein kanallarını devre dışı bırakan CRISPR-Cas9 genom düzenleme teknolojisiyle, bu sivrisineklerin eş bulma ve üreme yeteneklerinin tamamen kaybolduğu gözlemlendi.
Bu çalışma, Zika virüsü, Dang humması ve sarıhumma gibi hastalıkların önlenmesinde etkili çözümler sunabileceğine dair umut veriyor.
YARASALARIN UYUM KAPASİTESİ
Johns Hopkins Üniversitesinin araştırması, işitme duyularını geçici olarak kaybeden yarasaların, yön bulma becerilerini incelemek üzere gerçekleştirildi. Ekolokasyon yeteneğiyle parkurda başarı gösteren yarasalar, işitme kaybına rağmen hatalarını hızla telafi etti.
Araştırma, yarasaların ses dalgalarını optimize ederek ortama uyum sağlama kapasitelerinin yüksek olduğunu ortaya koydu.