Tarım ve Orman Bakanlığı, fırınlara ve ekmek üreticilerine belirli fiyattan satış yapacağını taahhüt eden un fabrikalarına, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından uygun fiyatla ekmeklik buğday satışı yapılmaya devam edileceğini açıkladı. Ancak 270-275 TL'ye satılan unun torba fiyatının 325 TL'ye yükseltildiğini duyurdu.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Pastacılar ve Tatlıcılar Komite Başkanı Hamza Daşdan, alınan bu kararla ilgili Ankara Masası'na değerlendirmelerde bulundu.
Unun torba fiyatının yükselmesi, elektrik ve doğal gaza gelen zamların, ekmeğin fiyatında yeni bir düzenlemeyi kaçınılmaz kıldığını ifade eden Daşdan, "Hem çiftçiyi memnun edelim hem de fırıncıyı koruyalım mantığı ile unun torba fiyatını 325 TL olarak açıkladılar. Ama bu aradaki 50 TL'lik fark, son zamanlarda elektriğe ve akaryakıta gelen zamlar ekmeğe zammı kaçınılmaz kıldı. Fırıncının ve unlu mamullerin işini devam ettirebilmesi için acilen zam gelmesi lazım. " ifadelerini kullandı.
Fırıncıların TMO'nun alındığı karardan memnun olduğunu belirten Daşdan " Olmama gibi bir şansı yok. Fırıncı hiç bir şekilde pahalı ekmek satmak istemiyor. Çünkü pahalı olduğu zaman satışımız düşüyor. Ama günümüz şartlarına baktığımız zaman, akaryakıt fiyatlarına, un fiyatlarına gelen zamlar ister istemez, fırıncıyı zam yapma eylemine zorluyor." şeklinde konuştu.
"Ekmeğe zam bile artık bizim için çözüm değil. Bir an önce piyasalara müdahale edip bu akaryakıt, enerji, doğal gaz ve un fiyatlarının düşürülmesi lazım. Bugün ekmeğe ne kadar çok zam yaparsak milletin alım gücü o kadar çok düşüyor." diyen Daşdan "Ya fırıncıya destek sağlanması ya fiyatların artık geri gelmesi ya da fiyatların artık durması lazım." dedi.
Daşdan daha sonra şöyle devam etti;
"Ortalama ekmeğin fiyatı 4 TL olması lazım. Ankara Fırıncı Odası, 4.25 TL fiyat talebinde bulundu. Bununla ilgili görüşmeler yapılıyor."