Saray Lokması Nasıl Yapılır?

Ramazan Bayramı geldi çattı. Bayramda tatlı alternatifim olsun diyorsanız Saray Lokması bayram sofranızı şenlendirecek.

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Saray Lokması Nasıl Yapılır?
Büşra Ünal Yazar

Tatlı severler bayram sofralarında farklı bir tatlı arayışında ise bu tatlı tam size. 

Saray Lokması, Osmanlı mutfağının en sevilen tariflerinden biri biridir, özel günlerde sunulmasıyla bilinir.

Peki Saray lokması Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Kızartmak için zeytinyağı

Şerbet için;

  • 2 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Nasıl Yapılır?

  1. Bir tencerede şeker, su ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu kaynatın. şerbet kıvamına gelince ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  2. Unu geniş bir kaba eleyin. Tuzu ekleyip harmanlayın ve  ortasını havuz şeklinde açın. şeker ve kuru mayayı yarım su bardağı suya ekleyip karıştırarak eritin.
  3. Karışımı kaptaki unun ortasına dökün. Kenardaki unla üstünü örtün ve bir süre bekletin. Aynı kaba kalan ılık su, zeytinyağı ve yumurtayı ilave edip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  4. Üstünü bir bezle örtüp ılık bir yerde hamur kabarıncaya kadar yaklaşık 45 dakika bekletin.
  5. Kızartma tenceresinde zeytinyağını ısıtın. Hamurdan lokma büyüklüğünde parçalar koparıp yağa atın. Pembeleşinceye kadar kızartın.
  6. Kızaran hamurları sıcakken soğuk şerbetin içine atın. şerbeti iyice çekip dibe çökene kadar bekletip servis tabağına alın. Üzerine rendelenmiş hindistancevizi serpip sade veya kaymakla servis yapın. 


AFİYET OLSUN..

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa