Sirke Nedir, Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?
Yemeklerde ve salatalarda sık kullandığımız sağlıklı sirkeler, neden evde yapılmasın? İşte Alıç sirkesi Tarifi...

Alıç ya da halk arasında bilinen bir diğer adıyla yemişen, gülgiller familyasından bir bitki. Dikenli bir bitki olması nedeniyle akdiken olarak da anılıyor. Meyveleri ise türünden türüne değişiklik gösteriyor ve kırmızı-sarı renkler arasında tonlara sahip oluyor.
Bu bitkinin bir çok faydası da bulunuyor. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığını korumada oldukça aktif görev alıyor. Ani kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklardan vücudu koruyor. Kalp üzerindeki etkileri saymakla bitmeyen alıç, aynı zamanda kalp ritminin düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor, göğüs ağrılarına engel oluyor. Damarlardaki kan akışının düzenini korumada etkili olduğu için dolaşım sistemine fayda sağlıyor. Kan akışında sağladığı bu düzen sayesinde yüksek tansiyon sorununu en aza indiriyor. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında etki göstererek stres ve uykusuzluk sorunlarının aşılmasında oldukça etkili oluyor. Yine antioksidan özelliği sayesinde alıç, vücutta idrar söktürücü etki yaratıyor. Bu sayede idrar yolları ile ilgili rahatsızlıkların önüne geçiyor. Kan dolaşımını düzenlemesi sayesinde beynin çalışmasını da sağlıklı hale getiriyor ve bu sayede hafızayı güçlendiriyor. Alıç meyvesinin içinde bulunan tanenler, ishale karşı hızlıca iyileştirici etkiler gösteriyor.
Peki bu kadar sağlıklı olan Alıç'ın neden sirkesini yapmayalım.

İşte size tarifi...
Evde Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler;
- 1 kilo alıç meyvesi
- 1 adet elma
- 1,5 tatlı kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 2 litre içme suyu
Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle sirke yapımı için ortalama 5 litrelik kavanoz veya şişe kullanabilirsiniz.
- Kullanacağınız kavanozun içerisine 2 litre su koyun.
- Alıç meyvelerini su ile yıkadıktan sonra süzün ve kurutun.
- Süzdüğünüz alıç meyvelerini kabın içerisine koyduktan sonra, üzerine doğranmış elma dilimlerini ekleyin.
- İçerisine şeker, tuz ve sirkeyi de ilave edin. Ardından kavanozun ağzını sıkıca kapayın ve çalkalayın.
- Hazırladığınız kavanozu sabahtan öğlene kadar güneş ışığı alan bir yerde, öğleden sonra ise güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda bekletin.
- Bu işlemi 10 gün boyunca tekrar edin. 10 günün sonunda sirkeyi süzerek başka bir kabın içerisine aktarın.
- Güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
Alıç Sirkesinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Sirke yapımında kullanacağınız kavanozları önceden sıcak su ile sterilize edin.
- Tarifte çürük meyveler kullanmamaya özen gösterin.
- Sirkenin hazır olup olmadığını meyvelerden anlayabilirsiniz. Alıç meyveleri dibe çöktüğü zaman sirke hazır demektir.
- Mayalanma sürecinde kavanozun kapağını açmayın.
- Sirkeyi süzerken meyvelerinden arındırmayı unutmayın.