Sirke Nedir, Hurma Sirkesi Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?

Yemeklerde ve salatalarda sık kullandığımız sağlıklı sirkeler, neden evde yapılmasın? İşte size Hurma sirkesi Tarifi...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Sirke Nedir, Hurma Sirkesi Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?
Büşra Ünal Yazar

Hurma sirkesi, hurma meyvesinden elden edilen hafif bir tada ve hoş bir kokuya sahip bir sirkedir. Hurma sirkesine, vücuda enerji depolanmasını sağladığı için 'Gençlik iksiri' de denilmektedir. 

Hurma sirkesi, ılık suya eklenip içildiğinde iştahı yatıştırmasından dolayı kilo kontrolünde baya etkilidir. 

Diyet dostu olan hurma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser gibi birçok hastalığa karşı da savaşır. 

Hormonları düzenler, tüm kanamaları durdurur, süt üretimini arttırır. 

Peki, Hurma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

Medine Hurması ile yaparsanız;

  • 30 adet hurma (500 gram)
  • İçme suyu (500 ml)

Cennet Hurması ile yaparsanız;

  • 5 adet cennet hurması
  • 1 çay bardağı sirke 
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Su 
Nasıl Yapılır?
  1. Medine hurması sirkesi için; Hurmalar temizleninceye kadar yıkanır. Bir kavanoz içerisine alınır ve kavanozun yarısından biraz daha az olacak şekilde su doldurulur.
  2. Kavanozun üzerinde yaklaşık dört parmak kalacak şekilde boş bırakılır. Kavanozun ağzı ince bir bez ile örtülerek karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 6 hafta dinlendirilir.
  3. Yeterli süre dolduktan sonra üzerinde tortu oluşmuş ise süzülür ve tekrar kavanoza alınır.
  4. Ardından kapağı kapatılır ve bir gün daha beklemesi için serin bir yere bırakılmalıdır.
  5. Cennet hurması sirkesi için; Hurmaları kabukları ile birkaç parçaya bölerek kavanoz içine alınır.
  6. Üzerine yarım çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi ve tuz koyulur ve kavanozun üzeri su ile doldurulur ardından yaklaşık bir ay kadar serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilerek fermente olması sağlanır. Hurmalar çekirdekleri ile beraber kavanoza alınmalıdır.

Püf Noktası Nedir?

  1. Suyun içme suyu olmasına dikkat edilmelidir. Çeşme suyu klorlu olabileceği için kullanılmamalıdır. 
  2. Kavanozun ağzı kapatılacak olan bezin ince ve delikli olmasına dikkat edilmelidir. Hava alması sirkenin oluşmasını kolaylaştıracaktır. 
  3. Dinlendirme işlemi ortam sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir ve bu nedenle kontrol edilmelidir.
  4. Sirkeyi saklayacağınız yerin kuru ve serin olmasına dikkat ediniz. Ayrıca sirkenizi ışık almayan karanlık bir yerde saklayınız. Gerekirse etrafına bir örtü örtebilirsiniz. 
  5. Mineral değerlerinin kaybolmaması için sirke yapımında tahta kaşık kullanmalı, metal kullanmaktan kaçınmalısınız. 
  6. Hurmaları bir gece öncesinde suda bekletirseniz daha faydalı olacaktır. 
  7. Dilerseniz içerisine bir kaşık üzüm ya da elma sirkesi ve tuz koyarsanız mayalanmayı hızlandırabilirsiniz.
  8. Koyacağınız miktarı arttırarak sirke miktarını arttırabilirsiniz. 
  9. Hurmaları suda beklettikten sonra kavanoza ezerek atmanızda fayda vardır. Bu işlem sirkenin fermantasyonunu hızlandıracaktır. 
  10. Kullanacağınız suyun ılık olması fermantasyonu hızlandıracaktır.

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa