Çiriş Otu nedir, faydaları nelerdir, yemeği nasıl yapılır?
Çiriş Otu nedir, faydaları nelerdir, yemeği nasıl yapılır?

Çiriş Otu; Beyaz çiçekleri sayesinde hemen tanınabilen otsu bir bitki. Tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için halk arasında yaban pırasası ya da dağ pırasası olarak anılabiliyor. Çiriş, farklı yörelerde kirkiş otu, kirgiç ya da güllük olarak da biliniyor.
Şu sıralar tezgahlarda görmeye başladığımız Çiriş otunu nasıl pişireceğiz, faydaları neler merak konusu oldu. Detayları Haberimizde...
Çiriş Otu Faydaları Neler?
- C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor.
- Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı oluyor.
- Aynı şekilde vajinal akıntı sorununun azalmasına ve zamanla bitmesine destek veriyor.
- İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde geçmesine yardım ediyor.
- Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
- Yine içindeki vitaminler sayesinde çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor.
- Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.
- Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunuyor.
- Emziren kadınların sütlerinin artmasına yardımcı oluyor.
Çiriş Otunu nereden bulacağız, nasıl kullanacağız, Çiriş otu nasıl tüketilir?
Çiriş otu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol bol yetiştiriliyor. Tezgahlara çıkma zamanı da nisan-mayıs ayları olduğu için şu sıralar semt pazarlarında, manavlarda ve marketlerin manav reyonlarında bulunabiliyor.
Nasıl Tüketilir?
Dilerseniz çeşit çeşit kavurmasını dilerseniz de farklı malzemelerle zenginleştirebileceğiniz otlu börekler yapabiliyorsunuz.
Çayını yapmak isterseniz de yapraklarını kaynar suda demliyor, ardından biraz ılımasını bekleyip balla karıştırarak tüketebiliyorsunuz.
Saç sağlığınız için yararlanacaksanız bol suda demleyip çıkan su biraz ılıdıktan sonra içine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek saçlarınızı yıkarken durulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz. Tabii saçlarınızı bu karışımla duruladıktan sonra son bir kez duru suyla durulamayı da ihmal etmiyorsunuz.
Son olarak eğer egzama ya da sivilce tedavisi için harici olarak değerlendirecekseniz yine çiriş otunu demleyip çıkan suyu temiz bir bezle sorunlu bölgeye uygulayabiliyorsunuz.
Çiriş Otu Yemeği Tarifi;
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım kg çiriş otu
- 1.5 yemek kaşığı pilavlık bulgur
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır
- Zeytinyağını bir tencereye alıp ısıtın. Üzerine soğanı yemeklik doğrayıp kavurun.
- Domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Yemeğin içerisine iri doğradığınız çiriş otlarını, bulgur ve tuzu ilave edin.
- Üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Bulgurlar yumuşayınca karabiberi ekleyip karıştırın.
- Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın. Şimdiden afiyet olsun.