Glutensiz Yemek Tarifleri: Glutensiz Pide Tarifi
Gluten; buğday, arpa, çavdar ve ürünlerinde bulunan bir proteindir. Ayrıca gluten, tahıllardaki esnekliği de sağlar ve bileşenlerini bir arada tutar. Glutensiz beslenme, bazı tahıllarda bulunan “gluten” proteininin beslenmeden çıkarılması demektir. Glutensiz beslenme, glutene duyarlılık veya çölyak hastalığı gibi durumları olan bireyler için gerekli olan bir beslenme yaklaşımıdır. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf çeşitlerinde bulunan bir proteindir ve bazı insanlar için sindirimi zor olabilir veya bağışıklık sistemi tepkisi oluşturabilir.
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Glutene karşı hassasiyetiniz varsa Glutensiz Yemek Tariflerimizi deneyebilirsiniz.
NOT: Çapraz kontaminasyon/ bulaşma gluten bulaşığının, glutensiz bir ürüne yapışma riskidir. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse, o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali oluşur. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmeniz önerilir.
Glutensiz Pide Tarifi, Nasıl yapılır?Glutensiz Pide Tarifi
Malzemeler;
- 1/2 çay bardağı ılık su
- 1/2 çay bardağı süt
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım paket instant maya
- 1 çay kaşığı tuz
- Alabildiği kadar glutensiz un
- 1 yumurtanın sarısı
- Tereyağı
- Beyaz peynir
- 1 tane domates
- 3-4 tane yeşil biber
Glutensiz Pide Nasıl Yapılır?
- Ilık su ve maya karıştırılır ve mayaya kıvam verilir
- Süt, sıvı yağ ve tuzla sıvı hale getirilen maya bir araya getirilir
- Karışımın içine azar azar glutensiz un eklenir, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurulur
- Hamur 1 saat kadar dinlenmeye alınır
- Dinlendirilen hamur iki parçaya bölünür, merdane ile açılarak şekil verilir, Fırın tepsisine yerleştirilir
- İnce ince dilimlenen domates, peynir ve biber hamurun üzerine yayılır
- Hamurun üzerine yumurta sarısı sürülür
- Glutensiz peynirli pidede mis gibi tereyağı kokusu almak istenirse iç harcın üzerine küçük küpler halinde tereyağı yerleştirilebilir
- Fırın tepsisi önceden 180°C’de ısıtılan fırına sürülür ve pide hamuru kızarana kadar pişirilir
- Glutensiz pideler sıcak tüketilir