Glutensiz Yemek Tarifleri: Glutensiz Aşure Tarifi
Gluten; buğday, arpa, çavdar ve ürünlerinde bulunan bir proteindir. Ayrıca gluten, tahıllardaki esnekliği de sağlar ve bileşenlerini bir arada tutar. Glutensiz beslenme, bazı tahıllarda bulunan “gluten” proteininin beslenmeden çıkarılması demektir. Glutensiz beslenme, glutene duyarlılık veya çölyak hastalığı gibi durumları olan bireyler için gerekli olan bir beslenme yaklaşımıdır. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf çeşitlerinde bulunan bir proteindir ve bazı insanlar için sindirimi zor olabilir veya bağışıklık sistemi tepkisi oluşturabilir.
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Glutene karşı hassasiyetiniz varsa Glutensiz Yemek Tariflerimizi deneyebilirsiniz.
NOT: Çapraz kontaminasyon/ bulaşma gluten bulaşığının, glutensiz bir ürüne yapışma riskidir. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse, o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali oluşur. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmeniz önerilir.
Glutensiz Aşure Tarifi, Nasıl Yapılır?
Glutensiz Aşure Tarifi
Malzemeler;
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı kara buğday
- 1 su bardağı üzüm
- 3 su bardağı şeker
- 8 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı mısır unu
- 1 fincan pirinç
- Portakal rendesi
- Çubuk tarçın
Üzeri için:
- Fındık
- Ceviz
- Tarçın
- Nar
- Kuru İncir
- Kayısı
Glutensiz Aşure Nasıl Yapılır?
- Nohut, kuru fasulye, karabuğday ve pirinç iyice yıkanır
- 12 saatte bir suyu değiştirilir, 48 saat boyunca suda bekletilir
- Nohut ve fasulye bir yerde, kara buğday ve pirinç ayrı bir yerde haşlanır
- Haşlanan malzemeler bir araya getirilir, şeker ilave edilir
- Pişmeye yakın portakal rendesi, süt ve mısır unu eklenir, bir süre daha pişirilir
- Glutensiz aşureler hazır!