Osmanlı Mutfağı: İşkembe Çorbası Tarifi

Osmanlı mutfağındaki çorba çeşitleri, dönemin zengin mutfak geleneğinin bir yansımasıydı ve farklı bölgelerde farklı şekillerde hazırlanabilirdi. Günümüzde de bazı Osmanlı çorba tarifleri, geleneksel mutfaklarda hala sıkça bulunmaktadır. Klasik çorbalardan sıkılanlara...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Osmanlı Mutfağı: İşkembe Çorbası Tarifi
Büşra Ünal Yazar

İşkembe Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1 kilo işkembe
  • Bol sirke (hem kaynatmak hem de sos için)
  • 2 litre su
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4-5 diş sarımsak

Terbiyesi için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 adet limon

Üzeri için:

  • Tereyağı
  • Toz biber

İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

  • İşkembeler iri iri doğranır
  • Büyükçe bir kaba koyulur ve üzerine yarım çay bardağı sirke ve kaynar bir litre su koyulur, yarım saat-40 dakika bekletilir
  • Ardından işkembeler bir tencereye alınır ve yumuşayana kadar kaynatılır
  • İlk suyu boşaltılıp tekrar su eklenir
  • Başka bir tencerede 2 kaşık sıvı yağ ile 3 yemek kaşığı un kavrulur
  • Kaynayan işkembe suyundan 2-3 bardak, ve 1.5 litre kadar normal su ilave edilir
  • İşkembeler çıkartılıp ince ince doğranır
  • Kaynayan suya ilave edilir
  • Ezilen sarımsaklar da eklenip 10 dakika daha kaynatılır
  • Bir kaseye un, yoğurt, yumurta sarısı, limon suyu ve sirke koyulur
  • Çırpma teliyle topaklanmayacak şekilde iyice karıştırılır
  • Kaynayan çorba suyundan 1-2 kepçe terbiyeye eklenir, tekrar karıştırılır
  • Terbiye kaynayan çorbaya yavaşça ilave edilir
  • Hızlıca 2-3 dakika daha çorba karıştırılıp, 5-10 dakika daha kaynatılır
  • Tavada tereyağı ve toz biber kızdırılır
  • Bir tarafta 3 kaşık sirkeye iki diş sarımsak ezilip biraz sulandırılır, biraz da limon katılır

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa