Osmanlı Mutfağı: Vezir Parmağı Tarifi
Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Vezir Parmağı Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
Vezir Parmağı Hamuru için:
- 100-125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1 adet büyük boy yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2-3 su bardağı un
Vezir Parmağı Üzeri için:
- 1 su bardağı irmik
Vezir Parmağı Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Vezir parmağı nasıl yapılır?
- İlk olarak şerbet için olan su ve şeker bir tencereye alınarak kaynatmaya bırakılır
- Kaynadıktan sonra üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edilip, soğumaya bırakılır
- Tereyağı, sıvı yağ, şeker, yoğurt ve yumurta bir kaba alınarak güzelce çırpılır
- Sonra kaba kabartma tozu, un ve vanilya eklenip, güzelce yoğrularak orta sertlikte bir hamur haline getirilir
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır ve şekil verilir
- Şekillenen hamurların etrafı güzelce irmiğe bulanır
- İrmikleme işlemi bittikten sonra, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine hamurlar dizilir
- 180 derecede 25 dakika pişirilir ve piştikten sonra 5 dakika kadar dinlendirilip, üzerine soğutulan şerbet dökülür
- Şerbet bir kaşık yardımı ile ara ara hamurların üzerine gezdirilir, iyice çektirilir
- Tatlı servise hazır