Osmanlı Mutfağı: Elmasiye Tarifi
Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Elmasiye Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 2 orta boy yeşil elma
- 300 gram vişne
- 100 gram kuru kayısı (şekerpare)
- 4-5 adet yaprak jelatin
Elmasiye Şerbeti için:
- 1 su bardağı hibiskus
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı elma suyu
- 1 su bardağı şeker
Elmasiye Üzeri için:
- 100 gram kaymak
Elmasiye nasıl yapılır?
- Öncelikle şerbet için hibiskus çayı hazırlanmalı.
- Hibiskus çiçekleri sıcak suya atılır, 5-6 dakika kadar demlenir
- Demlenen çay süzülür, bir tencereye aktarılır
- Çayın üzerine elma suyu veya su, şeker eklenir
- Şeker eriyene kadar karıştırılır ve 5 dakika kadar kaynatılır
- Kaynadıktan sonra şerbet ocaktan alınır
- 1 dakika bekledikten sonra jelatinler tencereye eklenir ve şerbetin sıcağı ile erimeleri sağlanır
- Meyvelerin çekirdekleri çıkarılır, Meyveler küp şekilde doğranır
- Meyveler jelatinli şerbete eklenir ve servis kaselerine doldurulur
- Kat kat yapılacaksa her bir kat 10’ar dakika buzdolabında bekletilir ve donması sağlanır
- İşlemler bittikten sonra en son 1 saat kadar buzdolabında bekletilerek kıvam alması sağlanır
- Üzerine kaymak çırpılarak hafif krem şanti kıvamına getirilip eklenerek servis edilir