Osmanlı Mutfağı: Güllabiye Tarifi
Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Güllabiye Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 60 – 70 gram tuzsuz badem içi
- 300 ml süzme bal
- 100 gram tereyağı
- 250 gram buğday nişastası
- 1.5 tatlı kaşığı gül suyu
- 1 su bardağı su
Güllabiye Süsleme için:
- Kurutulmuş gül yaprakları
Güllabiye nasıl yapılır?
- Öncelikle bademler sıcak suda bekletilip, kabukları soyulur
- Ya fırında ya da tavada renk değiştirene kadar hafif kavrulur
- Derin, yapışmayan bir tencere hafifçe ısıtılırü
- Önce bal eklenir, daha sonra ise tereyağı eklenip karıştırılır ve tencere ocaktan alınır
- Tenceredeki karışıma, su ile açılan nişasta eklenir ve iyice karıştırılır
- Ardından bademler ve gül suyu eklenir
- Tencere tekrar ocağa alınır ve güllabiye pişirilmeye devam edilir
- Güllabiye kıvam alıp hafif kaynayınca altı kapatılır ve bir tepsiye ya da borcam benzeri bir kaba alınır
- Tatlı dinlenmeye bırakılır
- Dinlenen tatlı buzdolabına kaldırılıp bir süre daha dinlendirilir
- En son olarak buzdolabından çıkarılan güllabiye dilimlenir
- Üzerine kurutulmuş gül yaprakları eklenerek servis edilir