Osmanlı Mutfağı: Şekerpare Tarifi
Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Şekerpare Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 125 gram oda ısısında margarin
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- 3 çorba kaşığı silme irmik
- 1 adet yumurta
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı silme kabartma tozu
- 1 çay bardağı fındık
Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 4-5 damla limon suyu
Şekerpare nasıl yapılır?
- Karıştırma kabına yağ, pudra şekeri koyulup karıştırılır
- Yumurta ilave edilip tekrar karıştırılır
- İrmik, kabartma tozu, vanilya ve un azar azar ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir
- Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılıp elle yuvarlanır
- Üzeri çok hafif düzlenip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirilir
- Yağlanmış fırın tepsisine dizilir
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir
- Şerbet için derin tencereye su ve şeker koyulup yaklaşık 10-15 dakika arası pişirilir
- İndirmeye yakın limon suyu eklenir, 2-3 dakika daha pişirilir
- Pişen şerbet ılınmaya bırakılır
- Pişen şekerpareler fırından alınıp 2 dakika kadar bekletilip ılık şerbet üzerine kepçe yardımı ile gezdirilir