Osmanlı Mutfağı: Kazandibi Tarifi
Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Kazandibi Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 7 su bardağı süt
- 1 çay bardağı pirinç unu
- 1 çay bardağı buğday nişastası
- 1, 5su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı pudra şekeri
Kazandibi nasıl yapılır?
- Sübyesi için; bir kasede 2 su bardağı süt, yarım bardak toz şeker, buğday nişastası ve pirinç unu karıştırılır
- Topak kalmayana kadar çırpıcı yardımıyla çırpılır
- Geniş bir tencereye kalan 5 su bardağı süt ve 1 su bardağı şeker ilave edilir, Bir taşım kaynatılır, Kaynayan süte yavaş yavaş sübye ilave edilerek sürekli karıştırılır, Ocak kısık ateşe getirilerek sürekli karıştırılır, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir
- Muhallebi koyulaşıp göz göz olduğunda ocaktan alınır ve vanilya ilave edilip tekrar karıştırılır
- Oda sıcaklığında soğumaya bırakılır
- Köşeli bir borcam tereyağıyla yağlanır ve üzerine eşit olacak şekilde pudra şekeri elenir
- Tepsi ocak üzerinde çevrile çevrile karışım yakılır
- Tüm şeker eriyip karamelize olunca, tepsinin dibine muhallebiden ince bir kat sürülür ve bir tur da muhallebiyle birlikte yakılır
- Yakma işlemi bittiğinde kalan muhallebi de tepsiye dökülür
- Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltilir
- Buzdolabına kaldırılıp kıvam alması için soğutulan tatlı, ince uzun dilimlere ayrılır ve spatula yardımıyla kıvrılarak rulo şeklinde sarılır, kazandibi hazır!