Osmanlı Mutfağı: Nevzine Tatlısı Tarifi
Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Nevzine Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı tahin
- 170 gr. erimiş tereyağı
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 2 su bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti için:
- 4 su bardağı su
- 2,5 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı pekmez
Nevzine Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Şerbet için bir tencereye, şeker, su ve pekmez koyulur
- Ocak açılıp kaynamaya bırakılır
- Kaynadıktan sonra bir köşede ılımaya bırakılır
- Başka bir kapta un ve karbonat karıştırılır
- Orta kısmı açılır ve içine sıvı yağ, erimiş tereyağı, sirke, tahin, süt ve yumurta eklenir
- Un karışımı ile sıvı karışımları birbirine karıştırılarak yoğurulur
- Ardından cevizler ilave edilip yoğurmaya devam edilir
- Elde edilen hamur fırın kabına yerleştirilir
- Üstü önce düzeltilir, ardından çatal ile izler verilir, bir bıçak yardımı ile dilimler oluşturulur ve 200 derece fırında 30 dakika pişirilir
- Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğutulan şerbetin tamamı dökülür soğumaya bırakılır
- Tatlının şerbeti çektikten sonra soğuk servis edilir