Kaymaklı Boşnak turşusu: Soka Tarifi, Nasıl Yapılır?
Türk mutfaklarının alışıldık turşu çeşitlerinin dışına çıkıyoruz ve Boşnak Turşusu Kaymaklı Soka Turşusu yapıyoruz. Bu lezzete hayır diyebileceğinizi sanmıyorum. Peki gelsin o zaman tarif. Kaymaklı Soka Turşusu nasıl yapılır?
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Kaymaklı Boşnak turşusu: Soka Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 2 kg. soka biberi
- 3 litre keçi sütü
- 1 kilogram kırıklı sert beyaz peynir
- 1/2 litre süt kaymağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kaymaklı Soka Tarifi Nasıl Yapılır:
- Biberlerin sap kısmı tohum yatağı alınacak şekilde kapak gibi açılır
- Tohumlar uzaklaştırılır
- İçerisindeki odacıkları ayıran kısımlar bir bıçakla hafif düzleştirilir
- Bol suda yıkanıp fazla suyunu süzdürülür
- Özellikle içinin iyice kuru olduğuna emin olunduktan sonra iç duvarlarına yarım çay kaşığı tuz serpilir
- Biberlerin iç duvarları tuzlandıktan sonra üzeri temiz bir bezle örtülür
- En az 3-4 saat biberler tuzla yumuşatılıp sokaya hazır hale gelmesi için bekletilir
- Tuz yumuşayan biberlerin iç kısmında bir parça su birikmesine neden olacak
- Bu su boşaltılıp biberler hazır hale getirilir
- Süt litre başına 1 yemek kaşığı tuz ile kaynatılır
- Kullanılacak peynir tuzluysa bu oran biraz düşürülebilir
- Ardından yoğurt mayalama sıcaklığından bir tık daha ılık olacak şekilde soğumaya bırakılır
- Süt mayalama sıcaklığına gelirken; bir karıştırma kabına peynir alınıp iyice kırıklanır
- Kaymak eklenip malzeme harmanlanır
- Bu malzeme ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde biberlerin içerisine doldurulur
- Biberler kuru ve temiz kavanozlara çok sıkışık olmayacak şekilde yerleştirilir
- Artan kaymaklı peynir parçaları kat aralarına serpiştirilir
- Mayalanma sıcaklığına gelen süt kavanozların boğum kısmına kadar ilave edilir
- Kapaklar sıkıca kapatılıp taşma yapma ihtimaline karşı bir tepsiye dizilir
- Etrafı yoğurt mayalar gibi birkaç kat örtü ile sarmalanır (Sıcak havalarda bir gün yeterli, Daha serin sonbahar günlerinde bir yarım gün daha uzatılarak mayalanma tamamlanır)
- Kavanozlar açılarak kontrol edilir
- Süt parça parça kesmiklenerek mayalanacak, Tadı buruk, alışıldığın dışında olacak, Bu biberin etkisiyle tam da istenilen lezzettir
- Mayalanma gerçekleştiyse kavanozlar olgunlaşmaları için buzdolabına kaldırılır
- 20-25 gün olgunlaşması için yeterli olacak
- Bu sürenin sonunda soka, afiyetle tüketilebilir
