Patlıcan Reçeli Tarifi

Patlıcan reçelini duymuş muydunuz? Ortaya çıkan lezzete inanamayacaksınız!

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Patlıcan Reçeli Tarifi
Büşra Ünal Yazar

Patlıcan Reçeli Tarifi

Malzemeler: 

  • 1 kilo bebek patlıcan veya küçük boy körpe patlıcan
  • 5 su bardağı şeker
  • 6 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Yarım boru tarçın
  • 2 adet karanfil
  • 300 gram sönmemiş kireç
  • 3 litre su

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılıyor: 

  • İlk olarak kireç kaymağı hazırlanır: sönmemiş kireç akşamdan büyük bir kavanozun içine koyularak üzerine su eklenir
  • Kavanozun üzerini yarı açık bırakılır
  • Patlıcanlar soyulur ve tercihen doğranmadan kullanılır
  • Kirecin kaymağı yani üzerine koyulan durulmuş su, ayrı bir kaba bulandırılmadan alınır ve patlıcanlar içine koyulur
  • Patlıcanların suyunun yüzeyine çıkmaması için üzerine bir ağırlık koyulabilir
  • Kireç suyunun içerisinde patlıcanlar en az 15-16 saat bekletilir
  • Patlıcanlar bu şekilde istenilen sertliğe ulaşacak!
  • Süre dolduğunda patlıcanlar kireç suyundan çıkarılır ve 3-4 kez yıkanır
  • Ardından tekrar suya koyulur ve bu suda da 1 saat kadar bekletilir
  • Bu arada tencereye su ve şeker alınarak kaynatılır
  • 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır
  • Patlıcanlar beklediği sudan çıkarılır, tekrar yıkanır ve ılımaya başlayınca şurubun içerisine koyulur
  • Tekrar ocağa alınır ve kaynamaya başladığında altı kısılır
  • Mümkünse patlıcanların üzerine yine ağır bir şey koyulur
  • Patlıcanların şurubun içinde kalması sağlanır
  • Bu şekilde 2-3 saat pişmesi gerekecek!
  • Patlıcanlar piştikten sonra ocağın altı açılır ve şerbetin kıvam alması sağlanır
  • Tarçın ve karanfil eklenerek hafifçe karıştırılır
  • Yaklaşık 10 dakika kadar tarçın ve karanfil içinde bekletilir ve ardından çıkarılır
  • Kıvam almaya başladığında limon suyun tuzu atılır ve 3-5 dakika daha kaynatılarak ocaktan indirilir
  • Sıcakken kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılarak ters çevrilir
  • Soğuyana dek bu şekilde bekletilir, ardından serin bir yerde muhafaza edilir

      AFİYET OLSUN!


Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa