Patlıcan Reçeli Tarifi
Patlıcan reçelini duymuş muydunuz? Ortaya çıkan lezzete inanamayacaksınız!
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Patlıcan Reçeli Tarifi
Malzemeler:
- 1 kilo bebek patlıcan veya küçük boy körpe patlıcan
- 5 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- Yarım boru tarçın
- 2 adet karanfil
- 300 gram sönmemiş kireç
- 3 litre su
Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılıyor:
- İlk olarak kireç kaymağı hazırlanır: sönmemiş kireç akşamdan büyük bir kavanozun içine koyularak üzerine su eklenir
- Kavanozun üzerini yarı açık bırakılır
- Patlıcanlar soyulur ve tercihen doğranmadan kullanılır
- Kirecin kaymağı yani üzerine koyulan durulmuş su, ayrı bir kaba bulandırılmadan alınır ve patlıcanlar içine koyulur
- Patlıcanların suyunun yüzeyine çıkmaması için üzerine bir ağırlık koyulabilir
- Kireç suyunun içerisinde patlıcanlar en az 15-16 saat bekletilir
- Patlıcanlar bu şekilde istenilen sertliğe ulaşacak!
- Süre dolduğunda patlıcanlar kireç suyundan çıkarılır ve 3-4 kez yıkanır
- Ardından tekrar suya koyulur ve bu suda da 1 saat kadar bekletilir
- Bu arada tencereye su ve şeker alınarak kaynatılır
- 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır
- Patlıcanlar beklediği sudan çıkarılır, tekrar yıkanır ve ılımaya başlayınca şurubun içerisine koyulur
- Tekrar ocağa alınır ve kaynamaya başladığında altı kısılır
- Mümkünse patlıcanların üzerine yine ağır bir şey koyulur
- Patlıcanların şurubun içinde kalması sağlanır
- Bu şekilde 2-3 saat pişmesi gerekecek!
- Patlıcanlar piştikten sonra ocağın altı açılır ve şerbetin kıvam alması sağlanır
- Tarçın ve karanfil eklenerek hafifçe karıştırılır
- Yaklaşık 10 dakika kadar tarçın ve karanfil içinde bekletilir ve ardından çıkarılır
- Kıvam almaya başladığında limon suyun tuzu atılır ve 3-5 dakika daha kaynatılarak ocaktan indirilir
- Sıcakken kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılarak ters çevrilir
- Soğuyana dek bu şekilde bekletilir, ardından serin bir yerde muhafaza edilir
AFİYET OLSUN!
