Osmanlı Mutfağı: Hünkar Beğendi tarifi
Damaklarda enfes bir his bırakan, yüzyılların en nefis yemeklerinden biri olan Hünkar Beğendi tarifi sizlerle!
HM
Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HM
Haber Merkezi
Malzemeler:
- 4 adet patlıcan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 500 gram kuşbaşı kuzu eti
- 1 adet soğan
- 2 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kekik
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Patlıcanlar için:
- Patlıcanları yıkayıp alacalı soyuyoruz.
- Uzunlamasına ikiye bölüyoruz.
- Bıçakla üzerlerine delikler açıyoruz.
- Fırın tepsisine diziyoruz.
- 200 derece fırında közlüyoruz.
- Közlenen patlıcanları fırından alıp soğumaya bırakıyoruz.
Et sotesi için:
- Soğanı yemeklik doğruyoruz.
- Sivri biberleri ince ince doğruyoruz.
- Domatesleri küp küp doğruyoruz.
- Tereyağını bir tavada eritiyoruz.
- Soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
- Sivri biberleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Etleri ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
- Salçayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Domatesleri ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
- Kekik, pul biber ve karabiberi ekleyip karıştırıyoruz.
- 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
Beğendi için:
- Közlenen patlıcanları kabuklarını soyup rendeliyoruz.
- Bir tencereye tereyağını alıp eritiyoruz.
- Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
- Rendelenmiş patlıcanları ekleyip karıştırıyoruz.
- Sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırıyoruz.
- Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırıyoruz.
- Kısık ateşte pişiriyoruz.
- Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırıyoruz.
Servis:
- Et sotesinin üzerine beğendiyi döküyoruz.
- Kaşar peynirini üstüne rendeleyip süsleyerek servis ediyoruz.
Afiyet olsun!

Püf Noktaları:
- Patlıcanları közlerken dikkatli olun, yanmasın.
- Et sotesini kısık ateşte pişirin, suyunu iyice çeksin.
- Beğendiyi ocaktan almadan önce biraz dinlendirin, daha kıvamlı olacaktır.
- Kaşar peyniri yerine başka peynir çeşitleri de kullanabilirsiniz.
Kaşarsız Hünkar Beğendi:
Kaşarsız Hünkar Beğendi yapmak isterseniz, beğendiyi hazırladıktan sonra üzerine rendelenmiş domates, biber veya mantar gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.