Polonya Mutfağından: Karpatka tarifi
Leziz mi leziz, bir o kadar da hafif mi hafif bir tatlı tarifiyle karşınızdayız. İşte sizlere Polonya mutfağından şahane bir tarif: Karpatka!
BY
Barış Yılmaz
Muhabir
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BY
Barış Yılmaz
Muhabir
Malzemeler:
- Hamur için:
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 125 gram tereyağı
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 5 adet yumurta
- 1/4 çay kaşığı tuz
- Krema için:
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1.5 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 paket vanilya
- 125 gram tereyağı

Yapılışı:
- Hamur için:
- Küçük bir tencerede su, tereyağı ve tuzu orta ateşte kaynatın.
- Karışıma unu karıştırarak ekleyin, fazla su ve topaklar gidene kadar hamuru pişirin.
- Bu işlem 3-5 dakika sürebilir.
- Hamuru soğuması için başka bir kaba alın.
- Yumurtaları teker teker ekleyip karıştırın.
- Kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
- Hamuru 26 cm çapında yağlanmış bir fırın tepsisine dökün.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
- Krema için:
- Süt, şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını bir tencereye alın.
- Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
- Vanilyaları ekleyip karıştırın.
- Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Soğuyan kremaya oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ekleyip çırpın.
- Pasta için:
- Pişen keki 3 eşit parçaya bölün.
- Her bir parçanın üzerine krema sürün ve üst üste dizin.
- Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.
Afiyet olsun!

Püf Noktaları:
- Hamuru pişirirken dikkatli olun, fazla pişirirseniz sertleşebilir.
- Kremayı soğutmadan kekin üzerine dökmeyin, aksi takdirde krema keki ıslatacaktır.
- Pastayı servis etmeden önce buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Değişiklikler:
- Hamura kakao ekleyip çikolatalı karpatka yapabilirsiniz.
- Kremaya damla çikolata veya fındık ekleyebilirsiniz.
- Pastayı üzerini krema ve meyvelerle süsleyebilirsiniz.