Tunus Ulusal Baro Başkanı Hatem Mazio, İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği iddia edilen savaş ve soykırım suçları nedeniyle İsrailli yetkililer hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Bu hamle, Filistinlilere yönelik devam eden zulmün uluslararası düzeyde yargılanması amacını taşıyor.
LAHEY'DE DOSYA SUNULDU
Tunus Ulusal Baro Başkanı Mazio, Tunus Ulusal Barosu'nun hukuk komitesi üyeleri ile birlikte Lahey'deki UCM Genel Merkezi'ne dava dosyasının sunulduğunu belirtti. Sunulan dava dosyasında, İsrailli yetkililerin Filistinlilere yönelik soykırım ve savaş suçlarından sorumlu tutulması amaçlanıyor.
NETANYAHU DAHİL ÜST DÜZEY YETKİLİLERE ŞİKAYET
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başta olmak üzere beş İsrailli üst düzey yetkili hakkında şikayetçi olduklarını ifade eden Hatem Mazio, davanın yakalama emri ve mahkeme celbi çıkartılmasını hedeflediğini vurguladı. Şikayet dosyasında, Gazze Şeridi'ndeki sivillere yönelik savaş suçlarını kanıtlayan delillerin yanı sıra, İsrail'in savunmasız Filistinli sivillere karşı işlediği iddia edilen diğer suçlara ilişkin kanıtlara da yer verildiği belirtildi.
FİLİSTİNLİ YARALILARDAN ALINAN VEKALETNAME
Dava açma sürecinde, Tunus'ta tedavi gören Filistinli yaralılardan alınan vekaletnamelerin de önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Hatem Mazio, bu adımın sivillere korunma sağlanması ve "Roma Tüzüğü'nün" uygulanmasını amaçladığını anlattı.
SOYKIRIM İDDİASIYLA ULUSLARARASI DAVA
Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023 tarihinde, İsrail'in 1948'de kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) başvurdu. Güney Afrika, Gazze'de yaşananların acil bir müdahaleyi gerektirdiğini belirterek, İsrail aleyhine ihtiyati tedbirlerin alınmasını talep etti.
İHTİYATİ TEDBİRLER İÇİN DURUŞMALAR
Bu önemli talep, 11-12 Ocak tarihlerinde Lahey'de yer alan Barış Sarayı'nda yapılan duruşmalarla ele alındı. Güney Afrika, Gazze'deki durumun ciddiyetini vurgulayarak uluslararası toplumun dikkatini çekmeyi amaçladı.
UAD'DEN KARAR AÇIKLAMASI
Uluslararası Adalet Divanı, 26 Ocak'ta verdiği kararla İsrail'e çeşitli yükümlülükler yükledi. İsrail, Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde belirtilen eylemlerin gerçekleştirilmemesi için gerekli tüm önlemleri almak, Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrılarını önlemek, engellemek ve bu çağrıda bulunanları cezalandırmak, Filistinlilere yönelik yaşam koşullarını iyileştirecek temel hizmetlere ve insani yardıma erişimi sağlayacak acil önlemleri hayata geçirmek, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlaline dair delillerin yok edilmesini önlemek ve bu delilleri korumak zorunda bırakıldı. Ayrıca, İsrail'in alınan tüm bu tedbirler hakkında bir ay içinde mahkemeye rapor sunması istendi.