Ramazan'da ikinci gün... Sahurda ne yenmeli?

On bir ayın sultanı Ramazan dün başladı. İnsanlar, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte sahurda ne yenmeli? İftarda ne yenmeli sorularını araştırıyor. Detaylar haberimizde...

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ramazan'da ikinci gün... Sahurda ne yenmeli?
Ecem Çetin Muhabir

İslam Aleminin en önemli aylarından biri olan on bir ayın sultanı Ramazan başladı.

Pazar gecesi insanlar ilk sahurlarını yaptı. Dün akşam ise Müslümanlar ilk iftarlarını açtı. 

Ramazan, 9 Nisan'da bitecek.

Vazgeçilmez lezzetler, Ramazan'ın olmazsa olması pide, sahur ve iftar sofralarımızda yerini alacak.

İnsanlar, Ramazan'ın gelmesiyle beraber sahurda ne yenmeli? Sorusunu da araştırmaya başladı.

Ankara Masası'na konuşan Diyetisyen Ayça Doğandemir, sahurda ne yenmeli? sorusuna yanıt verdi.

Doğandemir, sahurda hem doyurucu hem de sindirim sistemini rahatsız etmeyecek şekilde bir menünün planlanması gerektiğini söyledi. 

Hem doyurucu hem de sindirim sistemimizi rahatsız etmeyecek bir menü

Ayça Doğandemir, şunları söyledi;

"Hem doyurucu hem de sindirim sistemimizi rahatsız etmeyecek şekilde bir menü planlanması gerekir. Sahurda kahvaltı mı ana yemek mi sorusunun cevabı benim için kahvaltıdır. Hem fazla alınabilecek kalorilerin önüne geçilebilir hem de kahvaltılıklardan alacağımız besin ögeleri bizim için destekleyici olabilir. "

"Hep savunduğumuz yargı makro ve mikro besin öğelerinin dengelenmesi konusu Ramazan'da çok daha önemlidir. Kaliteli protein kaynakları (et, tavuk, balık, yumurta, bakliyatlar) ve zengin lif içeren besinler (özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, meyveler) bizim beslenmemizin temelini oluşturur. Besin gruplarını sahura ve iftara düzenli bir şekilde dağıtmamız gerekir."

Bitki çayları 

Ramazan'da tüketilebilecek, destek olacak bitki çaylarına değinen  Diyetisyen Ayça Doğandemir, sindirim ve hazımsızlık için rezene ya da zencefil çayının tercih edilebileceğini söyledi. Diyetisyen, ödem attırıcı için ise kiraz sapının içilebileceğini aktardı.

Ramazan'da karşılaşılan en büyük sorunun kabızlık olduğuna değinen   Ayça Doğandemir, 2,5 ve üzeri su tüketimi yapılması gerektiğini ifade etti.

"Toplam su tüketimini 2,5 ve üzeri tutmalısınız"

Doğandemir, şunları söyledi;

"Ramazanda karşılaştığımız en büyük sorun kabızlıktır. Bunun için toplam su tüketimini 2,5 ve üzeri tutmalısınız. Bitki çaylarından destek alabilirsiniz (matcha, karnıyarık otu çayı, yeşil çay vb.).  Sahura kalktığınızda 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilirsiniz. Kuru kayısı, kuru üzüm vb. kuru meyvelerden yararlanabilirsiniz. Aktif yarım saatlik yürüyüşler yapabilirsiniz."


Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa