Tadına bakar bakmaz vücudunuz alarm verebilir! Bilim insanları dünyanın en acı maddesini buldu!
Almanya’daki bilim insanları, mantar kaynaklı ‘oligoporin D’ adlı maddenin şimdiye dek keşfedilen en acı bileşik olduğunu duyurdu.

MANTARDAN GELEN YENİ NESİL BİR ACI
Almanya’da bulunan Leibniz Gıda Sistemleri Biyolojisi Enstitüsü’nden araştırmacılar, doğada yaygın olmayan ancak dikkat çeken bir mantar türü üzerinde yaptıkları çalışmayla bilim dünyasını şaşırttı. "Amaropostia stiptica" adlı raf mantarından elde edilen üç farklı bileşiği inceleyen uzmanlar, bunlardan biri olan oligoporin D maddesinin şimdiye dek bilinen en yüksek acı uyarısını verdiğini açıkladı.
BİR DAMLASI BİLE DİLDE YANGIN ETKİSİ YAPIYOR
Çalışmalara göre, oligoporin D’nin yalnızca çok düşük miktarları, insan dilindeki acı tat reseptörlerini olağanüstü şekilde uyarabiliyor. Bilim insanlarına göre bu kimyasal bileşikler, kesinlikle zehirli değil ancak acı eşiğini fazlasıyla zorluyor.
ACI TAT SADECE DİLDE DEĞİL
Araştırmacılar, acı tat reseptörlerinin yalnızca ağızda değil; mide, bağırsak, kalp ve hatta akciğer gibi organlarda da bulunduğunu hatırlatıyor. Bu reseptörlerin vücudun diğer bölgelerindeki işlevleri hâlâ tam olarak bilinmese de, bu tür buluşların fizyolojik etkileri çözümlemede önemli bir adım olduğu düşünülüyor.
YENİ MADDELERİN TESPİTİNDE KİLİT ROL OYNAYABİLİR
Araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Maik Behrens, bu tür keşiflerin sadece tat bilimi açısından değil, aynı zamanda farmakolojik ve biyolojik çalışmalar için de büyük potansiyel taşıdığını vurguladı:
ACIYI SEVENLER DİKKAT!
Bilimsel veriler, bu maddenin herhangi bir şekilde gıda katkısı ya da aromatik kullanım için uygun olmadığını da açıkça ortaya koyuyor. Yani bir acı sever olarak yeni bir biber sosu hayali kuruyorsanız, oligoporin D bu listeye girebilir.