Gazze'de ekmek üretimi yeniden durdu

Gazze Şeridi’nin güneyinde, Dünya Gıda Programı (WFP) desteğiyle faaliyet gösteren fırınlar, bölgede yaşanan un stoklarının tamamen tükenmesinin ardından üretimi tekrar askıya aldı. Savaşın ve süregelen kuşatmanın etkisiyle halkın ana besin kaynağı ekmek, bir kez daha ulaşılması zor bir gıda oldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Gazze'de ekmek üretimi yeniden durdu
AA
Kaynak AA

İsrail yönetimi, artan uluslararası tepkiler üzerine, Gazze’ye uzun süredir uyguladığı insani yardım kısıtlamalarını kısmen hafifletmek zorunda kalmıştı. Bu değişiklikle birlikte, güneydeki bazı fırınlar kısa süreliğine de olsa ekmek üretimine başlayabildi. Ancak yardımlar hem sayıca hem de içerik olarak bölgedeki ihtiyacın çok gerisinde kaldı.

KISA SÜRELİ LİSANSLA ÇALIŞAN FIRINLAR YENİDEN KAPANDI

Bölgedeki ekmek üretimi hakkındaki ayrıntıları paylaşan fırıncılardan Ahmed el-Benna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Fırın yaklaşık 2 ay boyunca kapalı kaldı. WFP tarafından gönderilen az miktardaki un sayesinde ancak 3 gün çalışabildik çünkü unumuz tamamen tükendi." dedi. Benna, sınırlı malzeme ile tutulan çalışmada üretilen ekmeklerin WFP aracılığıyla halka dağıtıldığını, fakat bu miktarın toplu ihtiyacı karşılamada yetersiz olduğunu belirtti.

h(2184665)

EKMEK YARDIMI YETERSİZ KALDI

Açıklamasında bölgedeki insani krize dikkat çeken el-Benna, birçok kişinin yeterli gıdaya ulaşamadığına işaret etti. Gıda yardımlarının hacmi ve düzenliliği eksik kaldığı için, dağıtılabilen ekmek miktarı kısa sürede tükenmiş oldu. El-Benna, Gazze halkı için giren insani yardımların, en temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı.

h(2184644)

GAZZE'YE YASAL YARDIM TIRLARI SINIRDA KALDI

Bölgeye giriş yapan insani yardım tırlarıyla ilgili veriler ise dikkat çekici. İsrail’in açıkladığına göre, 19 Mayıs Pazartesi günü 5 tır, ertesi gün 93, çarşamba ise 100 yardım tırı Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye geçti. Buna rağmen Gazze’deki Filistin Hükümeti’nin Medya Ofisi, günlük ihtiyacın en az 500 yardım ve 50 yakıt tırı olduğunu, mevcut girişlerin ise bu ihtiyacın çok altında kaldığını daha önce açıklamıştı.

h(2184568)

EKMEK ÜRETİMİNDE YENİ DAĞITIM MEKANİZMASI

22 Mayıs’ta, güneydeki Dünya Gıda Programı destekli fırınlar sınırlı şekilde ekmek üretimine başlayabilse de, bu kısa süreli çözüm sürdürülebilir olmadı. 23 Mayıs’ta Gazze Fırıncılar Derneği, WFP’nin getirdiği yeni ekmek dağıtım sistemine karşı çıktığını kamuoyuna duyurdu.

FIRINLARIN YENİ SİSTEME İTİRAZI

Fırıncılar Derneği Başkanı Abdunnasır el-Acrami, WFP’nin geliştirdiği yeni dağıtım modelini detaylandırdı. Bu modele göre; fırınlar, temin edebildikleri sınırlı un, şeker, yağ, maya ve yakıtla ekmek üretimi yapıp, çıkan ürünlerin tamamını WFP’ye teslim ediyor. Vatandaşa ekmek sadece WFP aracılığıyla ulaştırılıyor. Dernek yönetimi, azalan kaynaklarla yapılan ekmek üretiminin Gazze halkının ihtiyacını karşılamadığını defalarca dile getirdi.

GAZZE’DE AÇLIK ENDİŞESİ BÜYÜYOR

Tüm bu gelişmeler, bölgede derin bir insani krizin sürdüğünü ve ekmek gibi temel bir besine erişimin büyük ölçüde kısıtlandığını gösteriyor. Uzmanlar, insani yardım girişlerinde miktarsal artış sağlanmadığı sürece Gazze’de kronikleşen ekmek ve gıda sıkıntısının devam edeceğine dikkat çekiyor.

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa