Kurban eti nasıl tüketilmeli ve saklanmalı? Uzman tek tek anlattı
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Nazlı Nur Aslan Çin, kurban bayramı öncesinde et tüketimi ve pişirilmesine yönelik önemli açıklamalar yaptı.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. İslam Alemi, kurban ibadetlerini yerine getirecek. Kurbanlar kesilecek, etler sofralarda yerini alacak.
Karadeniz (KTÜ)Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, et tüketimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
KAHVALTIDA KAVURMA YİYENLER DİKKAT
Kahvaltılarda tüketilen kavurmaların sağlık açısından riskler taşıdığını ifade eden Çin, kavurma yerine; ızgara, haşlama ve fırında et yemeyi de tercih edildiğini ifade etti. Kesilen kurban etinin 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Nazlı Nur Aslan Çin, "Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır" dedi.
ETİN YANINDA SEBZE TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Kesim yapılırken 'bulaş' riskini önleyebilmek adına ekmek ve sebze kesilen tahtaların dışında et için özel, ayrı tahta üzerinde kesim yapılmasının bulaşı önlemek adına en doğru adım olacağını vurgulayan Doç. Dr. Çin, sadece kurban eti ile kahvaltının yapılmaması gerektiğini ifade etti. Etin yanında sebze ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini söyleyen Çin; brokoli, karnabahar, salatalık ve domatesten yapılan çoban salata ya da mevsim salatasının tercih edilebileceğini belirtti. Limonlu bir salata tüketmenin demir emilimini artıracağını söyleyen Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, böylelikle sindirimin daha kolay olacağını ifade etti. Nazlı Nur Aslan Çin, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, ayran ve kefir gibi probiyotik içeriği yüksek olan besinlerin ve içeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.
ET NASIL PİŞİRİLMELİ?
Kurban etinin pişirilmesi noktasına değinen Çin, etin yüksek ateşte, mangal üzerinde, yakın mesafeden pişirilmesinin kanserojen bileşiklerin oluşmasına neden olduğunu ifade etti.
"Etin yağının damlatılmasıyla pişirilmesi gerekiyor" diyen Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, şöyle devam etti:
"SAKLANMA SÜRESİ 6 AY OLMALI"
Etin küçük parçalar halinde kıyma ya da kavurma yapılarak tek kullanımlık şekilde buzlukta saklanması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, saklanma süresinin maksimum 6 ay olması gerektiğini söyledi. Kullanılacak olan etin dolaptan direkt sıcak suya ya da dışarıda bekleterek çözdürülme yapılmaması gerektiğini ifade eden Nazlı Nur Aslan Çin, şu ifadeleri kullandı: