Bat yemeği tarifi, nasıl yapılır?

Bat, Tokat ve Yozgat yörelerinde bulgur ve mercimekle yapılan yemektir. Yöreye göre değişen tarifi, ama tek değişmeyen lezzetiyle bat tarifi...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bat yemeği tarifi, nasıl yapılır?
Büşra Ünal Yazar

Bat, yöresel bir lezzet olup Tokat ve Yozgat yörelerinde yapılır. Bulgur ve mercimekle yapılan bir yemektir. Yöreye göre değişiklik gösteren tarif, Yozgat’ta daha sulu olurken, Tokat’ta ise yanında çıtır çıtır asma yapraklarıyla birlikte yenir. Bu enfes lezzetin tarifi gelsin o zaman... 

Bat yemeği nasıl yapılır?

Malzemeler;

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • Kuru soğan
  • Maydanoz
  • Yeşil soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Limon suyu 
  • Nar ekşisi
  • Tuz

Nasıl Yapılır?

  • Mercimekler derin bir tencere de yumuşayana kadar haşlanır
  • Ocağın altı kapatıldıktan sonra ince bulgurlar, mercimeklerin üzerine dökülür ve karıştırılır
  • Mercimek haşlandığında kalan su, bulgurun yumuşamasını sağlar
  • Soğan ve tüm yeşillikler ince ince doğranır
  • Salça soğuk suyun içinde karıştırılıp sıvı hale getirilir
  • Yeşillikler ve salça eklenir
  • Daha sonra tuz, limon suyu, nar ekşisi, kırmızı biber ile tatlandırılır
  • En son bir miktar soğuk su ilave edilip, karıştırılır

AFİYET OLSUN

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa