Salep neyden yapılır, Salep Tarifi?
Kış aylarının lezzetli içeceği, Salep neyden yapılıyor, hangi bitkinin içeceği, Salep nasıl yapılır hepsi haberimizde...

Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen tozla hazırlanan, salepgiller familyasının tel köklü otsu bir bitkisidir. Bu bitkinin kökünde 2 tane yumru vardır. Bu yumrular nişasta benzeri glucomannan ismi verilen bileşikleri içinde barındırır. Gövdesi, dik ve silindir şeklindedir. Çiçekleri, salkım başak şeklinde olup çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle anılır.
Yurdumuzda birçok çeşidi bulunan bitki, Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma ham maddesi olarak kullanılmaktadır.
Salep Nasıl Hazırlanır?
Salep bitkisinin toprak altındaki yumruları toplanır, sonra haşlanıp gölgede kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılıp hazır hale getirilir.
Salep Tarifi
Malzemeler;
- 1 litre süt (5 bardak)
- 3 kaşık şeker
- 1 tatlı kaşığı salep
Nasıl Yapılır;
- Salep ve şeker ayrı bir kapta harmanlanır
- İkili karışım kaynayan süte eklenir
- 20 dakika boyunca çırpılır
- İçindeki salebin erimesi ve pütür pütür olmaması için iyice karıştırılması gerekiyor.
- 20 dakika sonunda salep tarçın ve zencefil ile servis edilir
