Osmanlı Mutfağı: Dilber dudağı Tarifi
Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Dilber dudağı Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- Mısır nişastası
- Ceviz
- 50 gram tereyağı
Hamuru için:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta
- 2 tatlı kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- Yaklaşık 5 su bardağı un
- Bir tutam tuz
Şerbeti için:
- 3,5 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Dilber dudağı nasıl yapılır?
- Hamuru için; bir kabın içerisine tüm malzemeler alınır ve yoğurulur
- Yoğurulan hamur 24 parçaya bölünür ve yuvarlanır
- Hazırlanan bezelerin üzeri kapatılarak yaklaşık 1 saat dinlendirilir
- Süre sonunda 12 beze teker teker nişasta ile 10-12 cm çapında açılır
- Açılan hamurlar aralarına nişasta serpilerek üst üste koyulur ve yaklaşık yarım santimetre kalındığında açılır
- Bir bardak yardımıyla yuvarlak şekiller kesilir
- İçerisine dövülmüş ceviz eklenir ve ay şeklinde kapatılır
- Diğer 12 beze de aynı şekilde hazırlandıktan sonra hamurlar tepsiye dizilir
- Üzerine eritilen tereyağından sürülür
- 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir
- Şerbeti için; su ve şeker tencereye alınır
- Şeker eriyene kadar karıştırılır ve kaynatılır
- Kaynatıldıktan sonra limon suyu eklenip 15-20 dakika kısık ateşte pişirilir
- Önceden hazırlanıp ılıtılan şerbet, tatlının üzerine dökülür
- Servis ederken antep fıstığı serpilir