Zuhal Topal'la Yemekteyiz Duygu'nun Menüsü: Sarımsaklı Salçalı Sos İle Hatay Usulü Oruk Tarifi
'Zuhal Topal'la Yemekteyiz' programı, 13 Mayıs - 17 Mayıs haftasının beşinci yani son yarışmacısı Duygu, ana yemek olarak, Sarımsaklı Salçalı Sos İle Hatay Usulü Oruk tarifine yer verdi. Peki, Sarımsaklı Salçalı Sos İle Hatay Usulü Oruk nasıl yapılır?
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Zuhal Topal'la Yemekteyiz Duygu'nun Menüsü: Sarımsaklı Salçalı Sos İle Hatay Usulü Oruk Tarifi..
Sarımsaklı Salçalı Sos İle Hatay Usulü Oruk..
Malzemeler:
Dış Harç İçin:
- 2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 adet büyük soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Su (yoğurmak için, gerektiği kadar)
İç Harç İçin:
- 300 gram kıyma
- 2 adet soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Yarım su bardağı ceviz içi
Kızartmak İçin:
- Sıvı yağ
Sarımsaklı Salçalı Sos İçin:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 su bardağı su
- Tuz
NASIL YAPACAĞIZ?
- Bir tavada kıymayı kavurun.
- Kıyma suyunu salıp çekince doğranmış soğanları ekleyin ve soğanlar pembeleşene kadar kavurmaya devam edin.
- Salçaları, baharatları ve tuzu ekleyin.
- İyice karıştırdıktan sonra ince doğranmış maydanoz ve isteğe bağlı ceviz içini ekleyin. İç harcı soğumaya bırakın.
- İnce bulgur, irmik ve rendelenmiş soğanı geniş bir kaba alın.
- Üzerine tuz, kimyon ve karabiber ekleyin.
- Üzerine biraz sıcak su dökerek bulgur ve irmiğin şişmesini sağlayın.
- Bulgurlar şiştikten sonra biber ve domates salçasını ekleyin.
- Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Harç birbirine iyice yapışana kadar yoğurun.
- Gerektikçe su ekleyin, harcın kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalı.
- Dış harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın.
- Avucunuzda yuvarlayarak içini parmağınızla oyun.
- İç harçtan bir miktar koyarak dikkatlice kapatın ve oval şekil verin.
- Derin bir tavada sıvı yağı ısıtın.
- Hazırladığınız orukları kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartın.
- Kızaran orukları kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün.
- Bir tavada zeytinyağını ısıtın.
- Ezilmiş sarımsakları ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- Domates ve biber salçasını ekleyin.
- Salçalar iyice kavrulduktan sonra suyu ekleyin. Baharatları ve tuzu ekleyerek kaynamaya bırakın.
- Sos kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
- Sosu orukların üzerine dökerek servis yapın.
AFİYET OLSUN!