Fazla kilo sorunu, yaş ayrımı olmaksızın birçok kişinin karşılaştığı önemli bir problem olarak öne çıkıyor.
"AÇLIK HİSSİNİ YÖNETİN"
Bu konuda beslenme alışkanlıklarıyla birlikte gerçek açlık hissini doğru yönetmenin büyük önem taşıdığını belirten Uzm. Dyt. ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, açlık hissiyle başa çıkmaya çalışırken bunun kaynağını anlamakta zorlanan birçok kişi olduğunu vurguladı.
DUYGUSAL AÇLIK HEDEF KİLOYA ULAŞMAYI ZORLAŞTIRIYOR
Duygusal açlığın fazla kalori alımına yol açtığını ifade eden Öz, bu problemin çözülmediği durumlarda hedef kiloya ulaşmanın ve o kiloda kalmanın oldukça güçleştiğini belirtti. Duygusal açlık fark edildikten sonra gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Öz, bu sürecin yönetimiyle ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
"OLUMLU DUYGULAR DA DUYGUSAL AÇLIĞI TETİKLER"
Merve Öz, duygusal beslenmenin kişinin açlıktan ziyade olaylara ya da durumlara yemek yiyerek tepki vermesi anlamına geldiğini söyledi.
Bu durumda yemek yemenin, olumsuz duyguları bastırmak veya olumlu duyguları artırmak için tercih edildiğini belirten Öz, “Stres, sıkıntı, üzüntü gibi olumsuz duygular yalnızca duygusal açlığa sebep olmaz. Mutluluk ve neşe gibi olumlu duygular da duygusal açlığı tetikleyebilir." ifadelerini kullandı.
DUYGUSAL AÇLIKLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN ÖNERİLER
Duygusal açlık tespit edildikten sonra kişilerin kendilerini yemekle meşgul etmek yerine farklı aktivitelerle mutlu olmaya yönelmeleri gerektiğini ifade eden Öz, stres anında yapılabilecek bir liste oluşturmanın faydalı olduğunu belirtti.
10 ADIMDA DUYGUSAL AÇLIKTAN KURTUL
Bu listenin en az 10 maddeden oluşması gerektiğini söyleyen Öz, şu önerilerde bulundu:
YEMEK YEME SÜRESİ VE FARKINDALIK ÖNEMLİ
“Yapılabilecek tüm aktiviteler denendikten sonra yemek yeme isteği hala geçmemişse son çare olarak yemek yenilebilir” diyen Öz, bu noktada da bazı dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.
DOYMA SİNYALİ BEYNE 20 DAKİKA SONRA GİDİYOR"
Öz, “Beynin doyma sinyalini 20 dakika sonra aldığı unutulmamalıdır. Bu nedenle yemek yeme süresi 20 dakika ya da daha uzun tutulmalıdır. Yavaşça ve ne yediğinin farkında olarak yemek, doygunluk hissini artıracaktır.” dedi.
UZMAN DESTEĞİ GEREKEBİLİR
Tüm bu yöntemlerin uygulanmasına rağmen duygusal açlık probleminin devam etmesi durumunda, bir psikoterapistten profesyonel destek almanın faydalı olacağını belirten Öz, duygusal açlığın altında yatan nedenlerin araştırılarak kalıcı çözümler bulunabileceğini söyledi.